Anesa Kajtazović na putu da postane prva Bosanka u američkom Kongresu
Autor: AA
Datum objave: 08. 03. 2014 - 09:56
Foto: globalvoicesonline.org

Anesa Kajtazović na putu da postane prva Bosanka u američkom Kongresu

Mlada Bosanka Anesa Kajtazović (27), poslanica parlamenta američke savezne države Iowe, trenutno vodi kampanju za mandat u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Ako bude izabrana na izborima ove godine  postat će prva žena iz savezne države Iowa ali i prva Bosanka u američkom Kongresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedavno je na svome Twitter profilu napisala kako se ne stidi svoje prošlosti napominjući kako je u SAD stigla iz Bosne i Hercegovine u kojoj se tada vodio strašan i krvav rat.

“Došla sam u Ameriku sa svojom porodicom prije 17 godina, bez igdje ičega osim nada i snova”, napisala je ova mlada djevojka, ali već vrlo uspješna u političkoj karijeri.

Inače, ova rođena Bišćanka s 24 godine je ušla u parlament Iowe, a sada, četiri godine kasnije, već je duboko u kampanji za člana američkog Kongresa iz redova Demokratske partije.

“Kada sam imala 10 godina moja porodica i ja smo dobili svoju drugu životnu šansu dolaskom u SAD iz ratom porušene Bosne. Odrastajući naučila sam vrijednosti napornog rada gledajući svoje roditelje kako oboje rade po dva posla”, navodi Kajtazović na svojoj internet stranici.

Smatra da samo u Americi izbjeglica može završiti koledž za tri godine, potom dva fakulteta i sa svojih 24 godine postati najmlađa izabrana žena u američkom političkom životu.

Na svojoj stranici poručuje potencijalnim američkim glasačima da ona odlično razumije izazove s kojima se većina Amerikanaca suočava.

Na kraju poručuje kako u svome karakteru nosi vrijednosti srednje klase za koju smatra da zaslužuje mnogo bolju poziciju u američkom društvu.

Ranije je tokom druženja s predstavnicima bh. zajednice u SAD-u kazala da nije dijete milionera, već da potječe iz prosječne bosanske porodice, koja se upornim radom trudi da uspije u SAD-u.

Ako bude izabrana za člana američkog Kongresa iz redova Demokrata, Anesa bi postala jedna od najmlađih predstavnika koji su ušli u Kongres u historiji SAD-a.

/ Sažetak