Žene čine devet posto vojnika u zemljama zapadnog Balkana
Autor: AA
Datum objave: 04. 02. 2014 - 18:16
Foto: AA

Žene čine devet posto vojnika u zemljama zapadnog Balkana

Ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi prisustvovao je danas predstavljanju istraživanja pod nazivom "Mjesto žene u oružanim snagama u zemljama zapadnog Balkana", koje je održano u Domu vojske u Skoplju, glavnom gradu Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Džaferi istakao je kako su u istraživanju učestvovali Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora i Makedonija, te dodao da je istraživanje obuhvatilo žene u vojskama zapadnog Balkana, napredak njihove karijere u Ministarstvu odbrane i Generalštabu, obuka i politika učešća u međunarodnim misijama, kao i ravnopravnost spolova u praksi.

Džaferi je dodao kako je Ministarstvo napravilo velike pomake kada je riječ o ravnopravnosti spolova u vojsci, ali da to još uvijek nije dostiglo potrebni nivo. On je istakao kako će u narednom periodu biti rađeno na tome, kao i da će ovo istraživanje biti od velike pomoći.

aapicture201402041511180web

Predstavnik Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) za Makedoniju Alessandro Fracassetti zahvalio se ministarstvima iz četiri zemlje koja su učestvovala u ovom istraživanju. On je dodao da se prema ovom istraživanju u vojskama zemalja zapadnog Balkana nalazi između šest i devet posto žena, dok je većina žena zaposlena u zdravstvenom sektoru i državnim firmama.

Fracasseti je istakao kako je cilj istraživanja bio taj da pokaže kako vojska nije zanimanje samo za muškarce, te da jedno demokratsko društvo mora pokazati kako je protiv diskriminacije polova.

Studentica iz Crne Gore Kristina Krivokapić, koja pohađa Vojnu Akademiju od 2011. godine, kazala je kako žene jednako mogu raditi sve stvari u vojsci kao i muškarci, te da u vojsci treba biti puno više žena.

aapicture201402041511179web

/ Sažetak