Sarajevo: Obilježen Nacionalni dan Katara
Datum objave: 11. 12. 2018 - 21:05

Sarajevo: Obilježen Nacionalni dan Katara

Tom prilikom izrezana je i torta sa simbolima Katara i BiH, a zajedno su je isjekli novoimenovani ambasador Katara u Sarajevu Nj. E. Sultan Bin Ali Al-Khater, bivši član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, državna ministrica Marina Pendeš, državni poslanik Šemsudin Mehmedović i potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Ambasador Al-Khater podsjetio na historiju njegove zemlje, jedne od najbogatijih u svijetu, od osnutka do osamostaljenja i ogromnog razvoja.

Prisjetio se i prošlogodišnjeg  pokušaja blokade države Katar, nazivjaući to „urotom bratskih zemalja“, ali i naglasio trajnu opredijeljenost Dohe da sve odnose u regiji rješava isključivo dijalogom.

“Vanjska politika države Katar utemeljena je na miru sigurnosti i stabilnosti saradnji i prijateljstvu između naroda i država svijeta. Prema tome, Država Katar uvijek naglašava da rješavanje sporova treba da se odvija mirnim putem, na temelju dijaloga između strana u sukobu i to se potvrđuje kroz njeno aktivno posredovanje u rješavanju sporova na regionalnom i svjetskom nivou”, kazao je katarski ambasador u BiH Sultan Bin Ali Al - Khater.

 Naglasio je kako su odnosi BiH i Katara snažni, prijateljski i bratski  od osamostaljenja BiH. Uputio je čestitke bh. vlastima na nedavno održanim Općim izborima, sa željom za brzom implementaicijom vlasti, na dobrobit svih građana.

katar1

Istakao je da postoji mnogo prostora za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, posebno na vanjsktotrgovinskog razmjeni.

 Država Katar nastoji povećati obim i kvalitet ekonomske saradnje s BiH radom na povećanju obima trgovinske razmjene koja još nije dosegla razinu naprednih političkih odnosa kao i povećanjem katarskih investicija.

“Raditi ćemo na olakšavanju dolaska katarskih građana, kao i na omogućavanju da posjeduju imovinu u BiH prema sistemu reciprociteta zato što zakon Države Katar omogućava strancima da posjeduju nekretnine”, dodao je Sultan Bin Ali Al – Khater.

Naglasio je da s bh. vlastima radi na povećanju kulturne i obrazovne saradnje kroz rad i implementaciju potpisanih sporazuma, dodajući da će “nastojati uspostaviti sedmicu kulture u obje zemlje kako bi građane upoznali s kulturnom i civilazijskom baštinom”.

Naveo je njegove planove za predstojeći mandat na koji je tek imenovan.

Između ostalog, to je veći angažman na afrimaciji BiH u Kataru, što bi trebalo dovesti do veće posjete turista iz te zemlje, rad na stvaranju uslova za državljani Katara mogu kupovati imovinu u BiH i obrnuto. Istakao je uvjerenje i da će doći do razvoja bilateralnih odnosa na polju kuturne i obrazovne saradnje prijeteljskih država.

Dodao je da se raduje promoviranju bilateralnih odnosa između Države Katar i Bosne i Hercegovine u narednim godinama radi ostvarivanja zadanih ciljeva.

/ Sažetak