Održan sastanak o pitanjima migranata i zaštiti granica BiH
Datum objave: 06. 08. 2018 - 19:47

Održan sastanak o pitanjima migranata i zaštiti granica BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je  da je jedan od najvažnijih prioriteta zaštita granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovini te je zatražio od svih nadležnih institucija da se nastavi sa jačanjem kontrole graničnog pojasa povećanim prisustvom policijskih službenika, zaprečavanjem ilegalnih prijelaza i sprečavanjem krijumčarenja migranata.

To je kazao danas u Sarajevu na radno-konsultativnom sastanaku sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem i predstavnicima policijsko-sigurnosnih institucija Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je posebno istaknuo važnost i hitnost rješavanja pitanja smještaja migranata na području Unsko-sanskog kantona, apostrofirajući opredijeljenost Vijeća ministara BiH u smislu humanog pristupa te djelovanja u skladu sa domaćim zakonima i međunarodnim standardima.

Razgovarano je o strateškim aktivnostima u vezi sa povećanimg brojem migranata i zaštiti  granica Bosne i Hercegovine kako bi se spriječilo daljnje povećanje ilegalnih ulazaka.

Predstavnici sigurnosnih institucija informisali su predsjedavajućeg Zvizdića o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi sa prilivom migranata i ilegalnim prelascima granice.

Naglasili su da do dužeg zadržavanja ilegalnih migranata u BiH dolazi zbog nepoštivanja sporazuma o readmisiji od država iz kojih migranti ilegalno učlaze u BiH, kao i nepostojanja sporazuma sa dijelom zemalja iz kojih ilegalni migranti vode porijeklo.

Tokom sastanka istaknuto je da je usljed preduzetih mjera i aktivnosti u u julu došlo do smanjenja broja ilegalnih ulazaka u Bosnu i Hercegovinu u odnosu na raniji period uz očekivanje da će se taj trend zadržati.

Bosna i Hercegovina, kako je rečeno,  podržava politiku EU i želi biti dio zajedničkog rješenja. S tim u vezi očekuje se nastavak finansijske i međunarodno tehničke pomoći iz EU.

Sastanku su prisustvovali generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Granične policije BiH Slobodan Krstić, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

/ Sažetak