Komemoracija Hatidži Mehmedović: Do zadnjeg dana se borila za istinu o genocidu
Datum objave: 25. 07. 2018 - 14:44

Komemoracija Hatidži Mehmedović: Do zadnjeg dana se borila za istinu o genocidu

U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana komemoracija Hatidži Mehmedović, srebreničkoj majci koja je u genocidu izgubila dva sina, muža i brata, a bila je simbol hrabrosti i istrajnosti u borbi za istinu i pravdu.

Komemoracija je održana u prisustvu brojnih građana Srebrenice i BiH, političkih zvaničnika te vjerskih, kulturnih i drugih predstavnika.

Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković, koji je organizator komemoracije, istakao je tom prilikom da je Hartidža više od dvije decenije, gotovo trećinu svog života, govorila je o genocidu u Srebrenici.

-Govorila je svijetu da je imala djecu i da su ih ubili. Kao i hiljade drugih što su ubili. Hatidža je bez ustezanja i straha govorila da je manji bh. entitet Republika Srpska stvoren na kostima djece, na krvi, ubijanju i silovanju. Govorila je i da međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti za genocid u Srebrenici. Sve je to govorila javno, boreći se za pravdu koju nikad nije dočekala. Nakon svega vraćala se svojoj kući na Vidikovcu, gdje je živjela sama životom satkanim od tuge sa tri slike u vitrini: Abdulaha, Azmira i Almira – rekao je Tabaković.

Na komemoraciju su o Hatidži govorile majke Srebrenice Munira Subašić i Hajra Ćatić, koja je poručila da će majke nastaviti borbu za istinu u kojoj je Hatidža bila istrajna do zadnjeg dana svog života.

-Danas na bolji svijet ispraćamo našu sestru Hatidžu Mehmedović. Ispraćamo majku koja nije doživjela da u školu, na fakultet, u svatove isprati svoje sinove, a koja je posljednje 23 godine života obilježenog teškom patnjom, pretvorila u borbu za dostojanstvo ubijenih srebreničkih sinova, nikad ne gubeći nadu da će ovozemaljska pravda stići njihove ubice. Obećavamo ti draga naša Điđo da ćemo mi, tvoje sestre u patnji, dok hodamo ovim svijetom, nastaviti tragati za svakom košćicom naših ubijenih sinova, i dalje se boriti da svaki zločinac koji je potegao pušku i nož na njihove nevine živote bude izveden pred lice pravde. Ti si to radila do zadnjeg dana svog života. Umjesto tebe od danas ćemo, mi tvoje sestre u boli, učiti dove na mezarovima tvojih Azmira, Almira i Abdulaha – kazala je predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić. 

Prisutnima se obratio i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, kazavši da "jesmo danas tužni, ali smo ponosni da smo imali priliku biti u blizini Hatidže i drugih majki Srebrenice".

-Čuo sam da neki pitaju ko će je ukopati, ko će je ispratiti na onaj svijet. Cijela Bosna i Hercegovina će je ukopati, ukopat će je danas sav civiliziran svijet, kršćani, pravoslavci, muslimani, jevreji, Romi, Žene u crnom iz Beograda, ukopat će je Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Zenica, Bihać, Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Brisel, Paris, New York, London, Zagreb, Beograd i svaki dio dunjaluka gdje živi jedan čestiti čovjek. Eto ko će je nesorto ukopati – poručio je Hadžihafizbegović.

Hatidžu Mehmedović, predsjednicu Udruženja "Majke Srebrenice", na vječni počinak ispratili su građani Srebreničani i mnogi drugi građane BiH, te "Žene u crnom“ iz Beograda.

- Danas smo ovdje da odamo poštu jednoj hrabroj ženi koja je svoju veliku patnju i nenaknodivi gubitak pretvorila u borbu da se čuje istina o genocidu. Hatidža je ostavila neizbrisiv trag. Mi znamo odakle je došla agresija i udar i ko je preizveo veliku nesreću na ovom prostoru - kazala je Feni Staša Zajović iz Beograda „Žene u crnom“.

Dženazu namaz je predvodio muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, a Hatidža Mehmedović bit će ukopana u Sućeskoj. 

/ Sažetak