Borovac: Dijaspora na svim kontinentima posebno važan dio domovine
Datum objave: 25. 05. 2017 - 10:17

Borovac: Dijaspora na svim kontinentima posebno važan dio domovine

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je jutros, na otvaranju 9. dana Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka u Tesliću, kazala kako smatra bosanskohercegovačku dijasporu na svim kontinentima neizostavnim i posebno važnim dijelom naše domovine, i veoma bitnom karikom na putu BiH u evroatlantske integracije.
 

Deveti dani Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) u BiH pod nazivom „Most znanja“ počeli su  u Tesliću pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, i trajat će do 28. maja.

Borovac je podsjetila da je na prošlogodišnjim Danima BHAAAS najavila usvajanje Politike saradnje s iseljeništvom BiH i institucionaliziranje saradnje s dijasporom, a danas sa zadovoljstvom govori o ispunjenim obećanjima - Politika saradnje s iseljeništvom BiH je usvojena, a jučer je u Sarajevu potpisan i Memorandum o saradnji Ministarstva i Akademije, kao čvrst osnov za jačanje saradnje koja traje od 2009. godine. 

Na taj način, istaknula je, stvaraju se institucionalni okviri za sistemska rješenja „koja će omogućiti uvrštavanje naše naučne dijaspore u ključne razvojne procese naše zemlje“.

Istakla je da samo „zajedničkim djelovanjem možemo doći do najboljih rješenja na obostrani interes, a prvenstveni interes BiH jeste da ogromne ljudske, socijalne i druge resurse naše dijaspore usmjeri ka održivom razvoju našeg društva i države“.

- Uspješna integracija naše zemlje u Evropsku uniju i NATO ključni je faktor za stvaranje stabilne, održive i prosperitetne BiH. To je samo jedan od razloga zbog kojih se snažno zalažem za intenziviranje saradnje BiH i njene dijaspore rasute širom svijeta, te razvoj bilateralne saradnje  naše zemlje i zemalja u kojima žive ovi naši vrijedni i čestiti ljudi - navela je ministrica.

Zahvalila je našoj naučnoj dijaspori za nesebičan doprinos razvoju BiH, istaknuvši da oni, iako su odlično integrirani u razvijenim zemljama prijema, nikada ne zaboravljaju domovinu Bosnu i Hercegovinu i nastoje joj pomoći dijeljenjem onoga što najviše vrijedi - a to je znanje.

Predsjednica BHAAAS-a Dušica Babović-Vuksanović ranije je izjavila da će ovogodišnja manifestacija sadržavati 10 različitih simpozija iz medicine i 10 simpozija iz tehničkih nauka.

- To je ogromna količina znanja koja će se prezentirati. Nadam se da ćemo imati dovoljno učesnika koji će od toga imati neku korist - kazala je Babović-Vuksanović.

Što se tiče medicinskih simpozija, najavila je prezentaciju iz više medicinskih nauka, uključujući hirurgiju, pedijatriju, porodičnu medicinu, itd.

U toku ovog skupa bit će održana i dva koncerta - Sarajevske filharmonije, s kojom Akademija ima dugogodišnju saradnju, te koncert studenata Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, kvinteta harmonika „Accordeus“.

Babović-Vuksanović je najavila oko 600 polaznika i značajan broj predavača iz BiH i drugih zemalja.

/ Sažetak