Banac: Poruke iz Beograda ništa ne mijenjaju na nepobitnim činjenicama
Datum objave: 23. 02. 2017 - 09:09

Banac: Poruke iz Beograda ništa ne mijenjaju na nepobitnim činjenicama

- Poruke iz Beograda ništa ne mijenjaju na nepobitnim činjenicama. Meni je nevjerovatno da pitanje krivice za ratne zločine kvalificirane u jednom slučaju kao genocid može biti povod za ovakvu reakciju, izjavio je za "Avaz" Ivo Banac, hrvatski historičar i profesor na uglednom američkom Univerzitetu Yale, komentirajući sastanak srbijanskog premijera i predsjednika Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića s predsjednikom RS i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Mladenom lvanićem.

- Ne razumijem uopće logiku razmišljanja gospode Vučića, Dodika, Nikolića ili Ivanića. Jer, ono što oni zapravo govore jeste da su protiv utvrđivanja istine! Oni zapravo govore da je cijela ideja procesuiranja ratnih zločina, odnosno traženja krivca za sam rat i ratne zločine, nešto bespredmetno. Mislim da se nijedan ozbiljan čovjek ne može složiti s takvom jednom pretpostavkom. Jer, to, jednostavno, ruši samu ideju pravde i vladavine prava - cijeni Banac.

Ti isti ljudi, kako dalje navodi Banac, kad god je riječ o zločinima neke druge ili treće strane, uvijek su u prvim redovima.

- Ali, kada je riječ o zločinima koje su počinili razni velikosrpski čimbenici, onda to ne može!? To je tobože ugrožavanje mira. Upravu su kada kažu da 20 godina nismo odmakli dalje, ali ja bih tražio krivca na drugoj strani - istakao je Banac.

/ Sažetak