Kaknjo: Posjeta čelnika međunarodne atletike nam mnogo znači Veliki šampion u Sarajevu
Datum objave: 21. 11. 2016 - 20:00

Kaknjo: Posjeta čelnika međunarodne atletike nam mnogo znači

 Predsjednik Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) Sebastian Coe, predsjednik Evropske atletske federacije Svein Arne Hansen, te koordinator za odnose s federacijama članicama u IAAF-u Jee Isram danas su boravili u posjeti Atletskom centru Atletskog kluba Sarajevo, Olimpijskom stadionu ''Asim Ferhatović Hase'' i Olimpijskom muzeju koji se nalazi u sastavu Olimpijskog komiteta BiH u Sarajevu. 

Čelnici krovnih kuća evropske i svjetske atletike posjetili su renoviranu atletsku stazu Atletskog centra AK Sarajevo, koja sada jedina u Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja, a zatim i stazu Olimpijskog stadiona ''Asim Ferhatović Hase'', koja se nalazi u lošem stanju, a koja je prije 20 godina renovirana.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo u izjavi za Fenu naglašava da je dolazak velikih imena evropske i svjetske atletike u Sarajevo znak da BiH još uvijek ima atletske radnike koji znaju raditi svoj posao i cijenjeni su u međunarodnim okvirima.

- Ova posjeta je znak da atletika u BiH nije usamljena i da ima ljudi koji prepoznaju naš rad i napore, iako institucije u BiH nemaju razumijevanja za atletiku. Ova posjeta nam je veliki podstrak i obaveza za budućnost. Nadamo se da će atletika u BiH, kao kraljica sportova, u narednom periodu biti i finansijski potpomognuta - izjavio je Kaknjo.

Dodao je da je s čelnicima krovnih evropskih i međunarodnih atletskih institucija bilo riječi o odbnovi atletske staze stadiona ''Asim Ferhatović Hase''.

- Pokazali smo im koliko je staza devastirana. Oni su spremni da pomognu jer su prepoznali da u BiH ima potencijala, talenata i sportskih radnika koji vole atletiku i puno rade. Zbog toga su izrazili spremnost da nam pomognu u obnovi atletske infrastrukture - zaključio je Kaknjo.

Sebastian Coe je još jednom naglasio da mu je danas drago bilo vidjeti da na renoviranoj stazi Atletskog centra AK Sarajevo trenira veliki broj mladih i perspektivnih dječaka i djevojčica.

- Uvijek je lijepo vidjeti renoviranu stazu na kojoj treniraju i nastaju novi mladi atletičari. Žao mi je što staza na Koševu više ne ispunjava uvjete za međunarodna takmičenja, nadam se da će i ona uskoro biti obnovljena - izjavio je Coe.  

Potpredsjednik OKBiH Siniša Kisić i generalni sekretar Said Fazlagić upoznali su visoku delegaciju evropske atletike o radu i projektima Olimpijskog komiteta BiH, te zahvalili na konkretnoj pomoći pri rekonstrukciji atletske staze na Atletskom poligonu stadiona ''Koševo'', a Coe i Hansen su prezentirali volju i želju evropske i svjetske atletske federacije da zajedno s Atletskim savezom BiH i OKBiH nastave s infrastrukturnim ulaganjem u BiH.

/ Sažetak