Croatia Airlines obilježila 20 godina letenja na relaciji Zagreb - Sarajevo
Datum objave: 19. 10. 2016 - 18:32

Croatia Airlines obilježila 20 godina letenja na relaciji Zagreb - Sarajevo

 Kompanija Croatia Airlines danas je u Sarajevu svečano obilježila 20. godišnjicu kontinuiranog letenja na relaciji Zagreb - Sarajevo.

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Krešimir Kučko izjavio je da su ponosni što je upravo avion njihove kompanije među prvima sletio na obnovljeni sarajevski aerodrom 1996. i tako ga ponovo otvorio za civilni saobraćaj.

Naglasio je da bh. tržište važno za Croatia Airlines, o čemu najbolje govore podaci da su prve godine prevezli oko 7.000 putnika, 2015. oko 60.000, a za svih 20 godina nešto manje od milion.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio naveo je da je prije 20 godina samo Croatia Airlines povezivao Zagreb i Sarajevo, što pokazuje koliko je Hrvatskoj stalo do stabilne Bosne i Hercegovine.

- Mi želimo da BiH bude stabilna jer je to uvijet i za našu stabilnost, i napravit ćemo sve da to tako bude - naglasio je Del Vechio.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković rekao je da su otvorenju aerodroma 1996. prethodili mjeseci napornog rada, te da je otvaranje linije Zagreb - Sarajevo bio jedan od dokaza da se taj rad isplatio.

Dodao je od tada do danas kroz sarajevski aerodrom prošlo više od devet miliona putnika, a da je tom rezultatu značajno doprinijela i Croatia Airlines.

/ Sažetak