Azerbejdžanci spremni uložiti milijardu eura u BiH
Datum objave: 16. 09. 2016 - 16:00

Azerbejdžanci spremni uložiti milijardu eura u BiH

 Republika Azerbejdžan spremna je biti investitor i učestvovati na tenderima za izgradnju velikih infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini. 

Gradnja autoputa, kao što su dionica poznata kao zaobilaznica Mostar, brza cesta Sarajevo - Tuzla i tunel Prenj, bili su glavna tema razgovora predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudina Radončića, ambasadora Hasanova i predstavnika velike nacionalne kompanije AzVirt Murata Turkoglua.

Radončić je istakao veliki interes domaće vlasti za hitnim početkom na ovim više stotina miliona KM vrijednim projektima i namjeri da u naredne dvije godine Bosna i Hercegovina postane najveće gradilište u regionu.

Također, Radončić i ambasador su dodatno razgovorali i o energetskim projektima za koje su zainteresirani Azerbejdžanci. Odnosno, o toplovodu Kakanj - Sarajevo, Termobloku VIII u Kaknju i o termovalorizatoru Sarajevo (postojenje za spaljivanje otpada i kanalizacionog mulja i istovremenu proizvodnju toplotne i električne energije).

Radončić je ambasadora, u prisustvu ministra energetike, rudarstva i industrije Nermina Džindića, koji je prisustvovao ragovorima, upoznao sa situacijom da su se trojica lidera vladajuće koalicije u FBiH personalno uključili u dinamiziranje ovih procesa.

Zato će nadležne institucije i domaće javne kompanije u najkraćem mogućem roku pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za raspisivanje tendera. Na njima bi, pored ostalih zainteresiranih ponuđača, azerbejdžanski investitori imali priliku da se natječu za dobijanje poslova pod jednakim uvjetima.

Kako je ambasador informirao Radončića i Džindića, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je veoma naklonjen Bosni i Hercegovini i stoga su vlada njegove zemlje i AzVirt spremni kroz različite modele financiranja uložiti milijardu Eura u BiH. I to s devedeset posto učešća domaće radne snage prilikom izgradnje infrastrukturnih objekata.

Inače, jučer je azerbejdžanska državna kompanija AzVirt potpisala memorandum o sporazumijevanju o budućoj poslovnoj saradnji u oblasti energetike s Elektroprivredom BiH, uz posredovanje i prisustvo ambasadora Hasanova, saopćeno je iz Press centra SBB-a. 

/ Sažetak