Demofest oborio rekord posjećenosti
Datum objave: 24. 07. 2016 - 19:20

Demofest oborio rekord posjećenosti

Najveći muzički festival u regionu za neafirmisane demo izvođače održava se na banjalučkoj tvrđavi Kastel. Na devetom Demofestu koji je počeo 21. jula i završio sinoć (23. 07) , nastupalo je 35 bendova.

Ovogodišnji Demofest oborio je sve rekorde posjećenosti. Prema riječima organizatora samo prve večeri bilo je više od 10 000 posjetilaca. 

Svoje nastupe imali su demo bendovi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije.
Žiri je odlučio da su nakon prve polufinalne večeri najbolji bendovi bili „Letarg“ iz Koprivnice, „Seine“ iz Zagreba, „EoT“ iz Karlovca, „East Time“ iz Foče i Sarajeva, „Degeneza“ iz Beograda i banjalučki „Kdžo“.

Druge takmičarske večeri koja je održana sinoć u finale su prošli banjalučki bend „MultiCultus“, „3 kapljice“ iz Novog Sada, „Ki“ iz Kumanova, „Sila nečista“ iz Solina te „Mnogi drugi“ i „PigPop“ iz Zagreba.

Osim takmičarskog dijela, publika je uživala i u revijalnom programu. Banjalučkim Kastelom odzvanjali su zvukovi britanske elektronske muzičke grupe „Dub Pistols”, kao i rock sastava “The Sisters of Mercy”, takođe iz Velike Britanije.
Zagrebački punk-rock sastav „Hladno pivo“ na otvaranju Demofesta najavio je odlične svirke tokom trodnevnog trajanja muzičkog festivala.

Zagrebačka grupa “Seine“ pobjednik je devetog Demofesta.

Druga nagrada pripala je beogradskoj “Degenezi”, a treća “Letargu” iz Koprivnice.

Za najboljeg gitaristu je proglašen David Seferović iz grupe Degeneza i dobitnik je “Jack Daniel's” gitare.

Maja Kolarić (EoT) je najbolja basistkinja i dobitnica “Plavog basa”, a Mirna Pijetlović (Glas Srpske) je najbolja novinarka i dobitnica laptopa.

Publiku su u revijalnom dijelu programa, skoro do ranih jutarnjih sati, zabavljali “Mando Diao”, “Bombaj štampa”, ZAA i NORD , prošlogodišnji pobjednik Demofesta.

/ Sažetak