U Napulju ispekli najveću pizzu na svijetu
Datum objave: 20. 05. 2016 - 12:32

U Napulju ispekli najveću pizzu na svijetu

 Pizza s nadjevom od sira i rajčice, duža od 1,8 kilometara, ispečena je u Napulju, čime je postavljen novi Guinnessov svjetski rekord, objavila je glasnogovornica udruge napuljskih majstora pizze u četvrtak.

Za rekordnu pizzu, dugu 1,853,88 metaran bilo je potrebno 1,6 tona rajčice, 2 tone mozzarele, 200 litara maslinova ulja i 30 kilograma bosiljka. U pripremi je sudjelovalo oko 250 majstora pizze iz Italije i drugih zemalja. Kriške pizze dijeljene su prolaznicima i beskućnicima, a atrakcija je dio kampanje u počast tradicionalne pripreme napuljske pizze, koju je UNESCO uvrstio na popis svjetske baštine.

Premda je prisutna već stoljećima, Napulj tvrdi da je moderna verzija pizze rođena upravo u tom gradu. Prema tradiciji, klasična je pizza margarita izmišljena 1889. u počast posjeta kraljice Margarite Italiji, prenosi Hina. 

Predstavnik za javnost udruge Guinnessovi svjetski rekordi potvrdio je u srijedu da je to najveća pizza ikad pripremljena te da je nadmašila dotadašnji rekord pizze od 1,6 kilometara ispečene u lipnju 2015. za vrijeme svjetske izložbe EXPO u Milanu, koja je bila posvećena hrani.

/ Sažetak