VIDEO: Ko je najbolje glumio Tita: Druže Barton, ljubičice Bijela Na listu glumaca koji su igrali Tita nedavno se upisao i Dragan Bjelogrlić u seriji „Ravna Gora“
Autor: blic.rs
Datum objave: 19. 01. 2014 - 19:35

VIDEO: Ko je najbolje glumio Tita: Druže Barton, ljubičice Bijela

Na listu glumaca koji su igrali Tita nedavno se upisao i Dragan Bjelogrlić u seriji „Ravna Gora“. To je izazvalo brojne komentare, skoro kao i onda kada je tom ulogom u istoriju jugoslovenske kinematografije ušetao Ričard Barton u filmu „Sutjeska“...

barton
Ričard Barton kao Tito na snimanju "Sutjeske" (u društvu Nede Arnerić)
Pokojnog Marka Todorovića, kog mlađa publika danas uglavnom zna kao Milana iz serijala „Žikina dinastija“, stariji pamte kao čovjeka koji je najviše puta igrao Tita.

bjelogrlic2

Marko Todorović
Po mišljenju tv kritičarke Branke Otašević on je taj posao dosta dobro obavio.
"Meni je cijela ta stvar sa Bartonom bila suviše neprirodna i prilično neubjedljiva. Sa druge strane, Marko Todorović je bio odličan kao Tito u drami „Odlazak ratnika, povratak maršala“ - kaže za "Blic" TV Magazin Branka Otašević. 
Pod svežim utiskom serije „Ravna Gora“, ona smatra da je Dragan Bjelogrlić uradio odličan posao jer je predstavio nešto drugačijeg Tita.

 

"Bjelogrlić je dao Titov lik onako kako ga je valjda autor i postavio. Da bude malo šarlatanski, malo švalerski i mislim da ga je u tom maniru odlično odigrao. Naravno tu dimenziju njegove ličnosti i takvo dendi ponašanje, u ono vrijeme dok je Tito bio živ, niko ne bi mogao da ga odigra, iako je to nesumnjivo postojalo - ističe Otaševićeva. 

bjelogrlic
Od ljudi iz kulturnog miljea koji su još živi, najviše puta sa Titom bio je Jovan Ćirilov, tadašnji upravnik JDP-a, te kaže da u tim susretima nije bilo šarlatanskog ponašanja. 

"Bio je dosta krut u javnim susretima, govorio je sebi "Vi" i ponašao se pomalo kao hodajući spomenik. Tako da ta nonšalantnost nije bila njegova karakteristika, bar ne tih desetak puta koliko sam bio s njim. Imao je više lica, kao svaka vješta, opasna osoba, veliki igrač u maloj državi" prisjeća se Jovan Ćirilov kome je posle iskustava sa predsednikom SFRJ, upravo glumac Marko Todorović najvjerodostojniji kao Josip Broz. 

 

Od svih koji su igrali Tita, Marko Todorović je to najbolje uradio i najviše mu sliči pošto ima to dinarsko, koščato lice, zatim zna njegov mentalitet jer je dugo živio.

Tito policajac

U filmu „Desant na Drvar“ režiser Fadil Hadžić izbjegao je duže pojavljivanje Tita na ekranu, jer je to u ono vrijeme bilo prilično rizično. 

"Broza je u „Desantu“ glumio anonimni policajac iz Drvara. Samo se pojavio u nekim scenama, i to je bilo sve " prisjetio se Fadil Hadžić.

Dovoljno je diskretan i nije pretjerivao u nekoj identifikaciji, već samo onoliko koliko je moglo da se identifikuje. Takođe, Barton je bio dosta dobar kao Tito s obzirom na to da je stranac. Likom je također blizak, ali mentalitetom nije, što i nije bilo bitno za internacionalnu publiku - ističe poznati teatrolog, i dodaje:

"Tito je bio sujetan, volio je film i volio je da bude deo svega toga, da i on bude na filmu. On je u tome uživao pošto je dosta živio u ego tripu koji je dio njegovih pozitivnih i negativnih osobina - navodi Ćirilov, a sudeći po tome nema sumnje da bi se Titu dopala i Bjelogrlićeva uloga."

Poznati glumac ne krije da je uživao igrajući nekadašnjeg predsjednika.
"Dobar je osjećaj. Svi me paze, kao što su i Tita pazili - izjavio je Bjelogrlić na snimanju „Ravne gore“. Ipak, ako se prisjetimo sjećanja Bate Živojinovića o snimanju „Sutjeske“, videćemo da je i Barton početkom sedamdesetih godina imao isti tretman kao Tito i to dok je ovaj bio živ.

 

"Helikopterom su ga svakog dana dovozili sa Svetog Stefana na Tjentište gdje se snimao film. Tamo ga je čekao automobil „rols-rojs“ i kelner. Pa njemu je došao brod pun viskija u Dubrovnik. Do 12 sati ako si sa njim nešto snimio, uradio si nešto. Posle 12 je bio potpuno neupotrebljiv, jer se napije za tri sekunde - izjavio je Bata Živojinović, koji je Bartona u nekoliko scena držao oko struka da se ne klati dok su snimani samo krupni kadrovi, ali to je drugačija vrsta nonšalancije od ove Bjelogrlićeve. Postoji i legenda o tom događaju da je Tito kada je vidio tu scenu rekao: "Boga mu ljudi, pa ja u ratu nisam bio pijan."

KO JE SVE IGRAO TITA
Ivan Bersenjev 
„U planinama Jugoslavije“ (1945)

Vjekoslav Afrić 
„Živjet će ovaj narod“ (1974)

Rade Šerbedžija 
„Bombaški proces“ (1978)

Lazar Ristovski 
„Igmanski marš“ (1983)

Zlatko Vitez 
„Pogrešna procena“ (1987)

Marko Todorović 
„Užička republika“ (1974), „Odlazak ratnika, povratak maršala“(1986), „Dani AVNOJA“ (1983), „Četrdeset osma - zavera i izdaja“(1988) 

Ričard Barton 
„Sutjeska“ (1973)

Voja Brajović 
„Tito i ja“ (1992), „Žućko“ (2011)

Dragoljub Ljubičić 
„Tito po drugi put među Srbima“ (1994)

Boris Svrtan 
„Tito“ (2010)

Radko Polič 
„Falsifikator“(2013)

Dragan Bjelogrlić 
„Ravna gora“ (2013)

/ Sažetak