Salkić i Ramić u Švicarskoj o angažmanu dijaspore u ekonomskom opravku BiH
Datum objave: 03. 05. 2016 - 12:28

Salkić i Ramić u Švicarskoj o angažmanu dijaspore u ekonomskom opravku BiH

 Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić i federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić govorili su u švicarskom gradu Yverdonu na tribini „Uključivanje bosanskohercegovačke dijaspore u proces ekonomskog oporavka povratničkih zajednica“.

Konstatovano je da je uloga bh. dijaspore od posebne važnosti u ekonomskom oporavku Bosne i Hercegovine, te da institucije na svim nivoima imaju obavezu da osiguraju mogućnost svim zainteresovanim građanima Bosne i Hercegovine u inozemstvu da investiraju u domovinu i time doprinesu otvaranju radnih mjesta i jačanju bh. ekonomije, saopćeno je danas iz kabineta potpredsjednika RS-a.

Stvaranjem poslovnog ambijenta nastoji se osigurati mogućnost lakšeg investiranja za poduzetnike bh. porijekla iz inozemstva.

S tim ciljem Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osmislilo je projekte koji bi u perspektivi trebali doprinijeti otvaranju mini-tvornica, farmi i uslužnih preduzeća u povratničkim područjima.

Tim aktivnostima, kako se dodaje u saopćenju. proces povratka postat će u potpunosti održiv i stabilan.

Proteklih godina povratnici u RS suočeni su sa ozbiljnim problemima diskriminacije, s obzirom da su potpuno neravnopravni prilikom upošljavanja u javna preduzeća, policiju, prosvjetu ...

S druge strane građani BiH u dijaspori čvršće se vezati za mjesta svoga porijekla i doprinositi jačanju BiH.

-Uključivanja bh. dijaspore u projekte ekonomskog osnaživanja od posebne je važnosti za BiH. Poduzetnici porijeklom iz BiH u svijetu posluju u uređenim sistemima, tako da njihovo iskustvo, sposobnosti i neskriveni patriotizam su neprocjenjivi kako bismo poslovni ambijent u BiH prilagodili potrebama ljudi koji ovdje žele poslovati- naveo je Salkić.

Njihovim uključivanjem možemo, smatra, brzo usavršiti svoj sistem i prilagoditi ga evropskim principima.

-Međutim, uključivanje naših poduzetnika mora biti bazirano na ekonomskim principima, jer BiH mora pružiti mogućnost svima da ovdje pokrenu, razviju i osnaže svoj biznis. U nekim vremenima imali smo pogrešan pristup u kojem se nije dovoljno vodilo računa o interesima upravo tih ljudi- kazao je nakon tribine potpredsjednik RS-a.

U svome obraćanju federalni ministar Edin Ramić pozvao je bh. građane u dijaspori da koriste institucije sistema za dobijanje adekvatnih informacija prilikom investiranja u BiH.

-Mi smo spremni pružiti adekvatnu podršku svima koji žele investirati u povratničke zajednice - kazao je ministar Ramić, te naglasio da je opredjeljenje aktualnih vlasti da se pruži podrška ulaganjima u ekonomsko jačanje povratničkih zajednica.

Potpredsjednik Ramiz Salkić posjetio je nekoliko preduzeća u vlasništvu građana BiH  u Švicarskoj.

Sa Safetom Alićem, vlasnikom preduzeća „Systeme DDD“ razgovarano je o konkretnim ulaganjima u podrinjska mjesta, s ciljem zapošljavanja povratnika.

Alić je proteklih godina već investirao u uspješan biznis u Srebrenici, gdje posluje hotel „Alić“.

Najavio je i da će uskoro pokrenuti nove investicije u regiji Srebrenica.

Osim ove investicije u susretu sa poduzetnicima u Yverdonu, potpredsjednik Salkić dobio je uvjeravanja da će uskoro biti pokrenuto nekoliko investicija u podizanje farmi pilića, te proizvodnju predmeta od plastike.

Građani BiH koji žive u ovom švicarskom gradu iskazali su potrebu za efikasnijim političkim organizovanjem u dijaspori, najavivši aktivniji angažman u pripremi lokalnih izbora u oktobru 2016.

/ Sažetak