Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva dijasporu da se registruje za izbore
Datum objave: 26. 04. 2016 - 10:45

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poziva dijasporu da se registruje za izbore

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institut za istraživanje genocida Kanada pozvali su bh. dijasporu da se registruje za izlazak na oktobarske izbore u BiH, ocjenjujući da su lokalni izbori najprikladnije sredstvo kojim je moguće i potrebno mijenjati političko stanje bh. države i društva.

Naglašava se da je prevelik broj građana BiH u dijaspori politički neaktivan i ne upražnjava svoje demokratsko pravo, ne uključujući se u izborni proces u BiH. Navode i podatke Centralne izborne komisije BiH da se mali broj građana u dijaspori registruje za lokalne izbore.

- Pozivamo sve građane BiH da učine sve potrebno kako bi, i putem izbora, odgovorili svojoj obavezi sudjelovanja u izgradnji bolje budućnosti za njene stanovnike. Kao sinovi i kćeri jedine domovine nemamo pravo odustati od njezina boljitka. Stoga smatramo da je moralna obaveza birača osigurati si biračko pravo, registrirati se, upoznati se s ljudskim kvalitetama i stručnim sposobnostima kandidata te izići na izbore i dati svoj glas kandidatima koji stanje u BiH žele i mogu učiniti boljim, a položaj građana i naroda jednakopravnim, posebno u manjem entitetu - ističe se u saopćenju.
 
KBSA i Institut zahtijevaju od diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u Sjevernoj Americi da se organizuju u pripremi za izbore, te da organizuju i pripreme glasanje u gradovima sa najvećim brojem birača, navodi se u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Instituta za istraživanje genocida Kanada.

/ Sažetak