Preminuo muzičar Prince
Datum objave: 21. 04. 2016 - 21:30

Preminuo muzičar Prince

Popularni muzičar Prince preminuo je danas u svom domu u Paisley Park u Minnesoti u 57. godini života, javlja BBC pozivajući se na izjavu zvaničnika.

Informacija o smrti jednog od najpopularnijih svjetkih muzičara potvrđena je agenciji AP iz izvora bliskih Princeu. Tijelo legendarnog muzičara pronađeno je u njegovom studiju, a uzrok smrti nije jasan.

Na imanje su pozvane hitne službe, a ured šerifa okruga Carver potvrdio je da je na imanju neko preminuo, no nisu željeli otkriti ko. Na mjestu događaja su forenzičari i mrtvozornik.

Podsjetimo, Prince je prije šest dana iznenada završio u bolnici. Njegov glasnogovornik tada je rekao da je muzičar obolio od gripe, zbog koje je morao potražiti hitnu ljekarsku pomoć.

Prince je od 1978. godine do danas bio jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih muzičara. Njegovim glazebnim stilom dominirali su pop, R&B, funk i soul, s primjesama drugih stilova (new wave, rock, blues, jazz i hip-hop). Proslavio se 80-ih godina, a napisao je preko hiljadu pjesama što za sebe, što za ostale muzičare.

Velika zvijezda postao je nakon što je 1982. godine objavio album "1999". Tokom karijere prodao je više od 100 miliona ploča, a dobitnik je Oscara u kategoriji 'Best Original Score za Purple Rain 1985. godine. Dobitnik je sedam Grammyja i jednog Zlatnog globusa.

Godine 2007. nastupao je na Super Bowlu što je bila jedna od najvećih izvedbi uživo ikada. Godine 2004. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame, a Rolling Stone ga je na listi 100 najboljih umjetnika svih vremena uvrstio na 27. mjesto.

Prince je prošlog mjeseca ove godine najavio da će objaviti autobiografsku knjigu, a šuškalo se da će biti izdana pod nazivom 'The Beautiful Ones' po jednoj od njegovih pjesama koja je objavljena na njegovom albumu 'Purple Rain' iz 1984. godine. 

/ Sažetak