Životna borba: bolesna pretrčala 366 maratona u 365 dana u inat multiple sklerozi
Autor: zdravaisretna.hr
Datum objave: 19. 01. 2014 - 09:43

Životna borba: bolesna pretrčala 366 maratona u 365 dana

Ona je hrabri protagonist CNN-ove serije "Od čovjeka do heroja". Njeno ime je Annette Fredskov, ima 41 godinu i boluje od multiple skleroze.

No ona zna kako se boriti s teškom bolešću, a njen recept mnogima će zvučati nevjerojatno, pa čak i nemoguće. On se, naime, sastoji od jedne godine, 366 maratona, 15,442 kilometara i 20 pari tena za trčanje. Da, dobro ste pročitali, 366 maratona u 365 dana.

„Čudesno je jer sad znam da imam dijagnozu, no isto tako znam da se osjećam zdravo, ali i da jesam zdrava. Više nemam bolest. Moji mišići i kosti su jači, a moje tijelo je pronašlo ravnotežu i kondiciju“ - kazala je za CNN.

Hrabroj Dankinji je prije tri godine dijagnosticirana multipla skleroza, bolest koja napada središnji živčani sistem i dolazi u nekoliko oblika koji se razlikuju prema ozbiljnosti.

Kao i 85 posto oboljelih od te bolesti, Fredskov ima oblik gdje se simptomi mogu pojaviti, a zatim ili djelomično ili potpuno nestati.

Patila je od ukočenosti lijeve strane tijela, vrtoglavica i kroničnog umora.

„Ponekad je bilo užasno teško. Pitala sam se što ću učiniti. Nisam mogla raditi, bila sam užasno umorna, mislila sam da ću sjediti u kolicima. No drugih pak dana je sve bilo OK. Mogla sam se nositi s time. Šest mjeseci sam živjela kroz uspone i padove“ - kazala je Fredskov.

„Tada sam se sabrala i odlučila da se neću sažalijevati nad sobom, već da ću nešto poduzeti. Izlaz sam pronašla u trčanju. Jako puno trčanja“ - prisjeća se sudbonosne odluke.

Fredskov se počela baviti trčanjem još prije šest godina, tako da joj sport nije bio nepoznat. No čak se i najveći sportaši užasavaju od pomisli trčanja 42 kilometra svakoga dana.

„Nakon prvog otrčanog maratona sjela sam sa suprugom u auto i pomislila: - Ne bi li bilo sjajno kad bi mogla trčati maraton svakoga dana u godini?!, muž mi je odgovorio: - Ako netko to može, onda si to ti“, ispričala je Dankinja.

Fredskov je bilježila pothvate na svojoj internetskoj stranici , a od popisa maratona čak se i oči umore.

Svi maratoni otrčani su u Danskoj, većina oko grada Næstveda. Začudo, njen prvi maraton bio je i najbrži - 4 sata, 25 minuta i 30 sekundi.

Svaki dan je pila dvije litre sode kako bi tijelu osigurala dovoljno šećera, a svakih 18 dana je kupovala nove tene.

Iako je godina završila, Fredskov čekaju novi izazovi. Naime, Dankinja je odlučila otrčati 5 maratona u 48 sati.

/ Sažetak