Dan banana republike
Autor: Piše : Sead Omeragić
Datum objave: 04. 01. 2016 - 09:50

Dan banana republike

Na sceni je rasturanje Republike Srpske kroz rušenje Dodika, izjavio je srbijanski predsjednik  Tomislav Nikolić. Devetog januara, za Dan RS, u pomoć Dodiku stiže i Aleksandar Vučić, tako što će u Banja Luku dovesti čitavu Vladu Srbije. Operacija bi se mogla nazvati: Spašavanje redova Dodika.

Dolazak čitave Vlade Srbije u Banja Luku je jednonacionalni festival. Jednonacionalni miting i pokazivanje suštine čiste nacije u kojoj nema mjesta za Bošnjake, Hrvate i ostale, premda ih zovu konstitutivnim i govore o njihovim pravima. Ta prava podsjećaju na ona iz američkih filmova, kad ih policajci izgovaraju upravo uhapšenim. 

Deveti krug januara

Republika Srpska nema stvarnih neprijatelja, ona je isključivo vlasništvo jedne nacije, pa tu nema mjesta ni za prijatelje ni za neprijatelje. Hrvati i Bošnjaci nemaju nikakva prava u Republici Srpskoj osim spavanja, disanja i drugih sličnih manifestacija slobode. Čak su i iz Venecijanske komisije zaključili da je Republika Srpska jednonacionalni teritorij na kojem nema mjesta ni za koga osim za jednu naciju.      

Ko je onda neprijatelj Dodiku?

Dodik nema pravu opoziciju pa je jedini ozbiljan neprijatelj sam sebi. On tu opoziciju može ujediniti samo dan nakon demonstracija i sramnog odnosa policije prema radnicima i onoj ženi iz Sindikata. Samo je Dan RS ideja oko koje se mogu okupiti svi. RS živi jedan dan u godini – deveti januar. Svi ostali dani pripadaju demonstracijama, političkim sukobima, siromaštvu, obespravljenosti, propadanju i građanskoj bijedi. 

Šta predstavlja entitet osim prazne ljušture. Sve je u entitetu razoreno, sve uništeno. Primanja i penzije zadnje u Evropi, zaposlenost na najnižim granama. Vlast se zadužila i za crno iza nokata. Kredite će vraćati i dede i unuci. Treba biti majstor pa napraviti nešto gore od Federacije.

Pravljenje najboljih neprijatelja

Ko još ugrožava Dodika? Po ovome što smo čuli ugrožavaju ga i mrze Englezi. Ko Dodika osim Dodika može ugroziti? Jedino Dodik ako se pravi Englez.

Vučić i Nikolić su mogli pokazati jedinstvo na propasti Bobar banke i Banke Srpske, na užasavajućoj pljački koja se dogodila i koja prijeti i Razvojnoj banci RS. Tu pljačku mora podmiriti Fond Agencije za bankarstvo BiH, gdje su pare zajedničke, tačnije pare građana države Bosne i Hercegovine.

Političari od Dejtona naovamo prave najbolje i najfinije neprijatelje. Oni, dok su u vlasti, ne stvaraju ništa osim neprijatelja, suhe političke moći i političkog terora.

Banana Republika je stvorena odavno. Ona je jednako ugrožena kao i njen predsjednik. Šta je uradio ugroženi Baja. Ništa naročito. Samo je ogulio svoju banana republiku. 

/ Sažetak