Poznati sarajevski frizer savjetuje: Kako njegovati kosu tokom jeseni i zime
Datum objave: 21. 11. 2015 - 13:36

Poznati sarajevski frizer savjetuje: Kako njegovati kosu tokom jeseni i zime

Vlasi uvijek prate ponašanje cijelog organizma, pa je često dovoljno pogledati se u ogledalo i saznati šta nam to naše tijelo pokušava reći, kaže poznati sarajevski frizer Elvir Bajrić.

O kosi treba voditi računa tokom cijele godine, ali ipak najveću pažnju treba joj posvetiti u zimskim mjesecima. Niske temperature, vjetar i suhi zrak u kući i na radnom mjestu, koji je uzrokovan centralnim grijanjem, najveći su neprijatelji vlasi.

Kako onda kosu zaštititi od negativnih utjecaja koje zima donosi? Vrlo jednostavno, kaže poznati sarajevski frizer Elvir Bajrić. Potrebno se samo pridržavati jednostavnih pravila.

Usporeni metabolizam

– Kosa uvijek prati ponašanje cijelog organizma, pa je često dovoljno pogledati je u ogledalu i saznati šta nam to naše tijelo pokušava reći. Tokom hladnih mjeseci metabolizam je usporen, pa je preporučljivo tada kosi dati pojačani stimulans šamponima, najbolje onima sa ugljenom, koji će potaknuti cirkulaciju vlasišta – otkriva Bajrić.

Nema, ističe naš sagovornik, jedinstvenog recepta za njegu kose, jer postoje razni tipovi vlasi, a svaka od njih zahtijeva određenu vrstu zaštite.

– Ono što bih savjetovao jeste korištenje profesionalnih proizvoda za njegu.

Pazite na PH vrijednost kose, pa u skladu s tim kupujte odgovarajući šampon.

Osim toga, kosa je zimi često dehidrirana i suha, pa ako imate taj problem, perite je šamponima koji će joj vratiti vlažnost i vitalnost – kaže Bajrić i naglašava da bi svakome njegov frizer trebao preporučiti koji će proizvod koristiti.

Keratinski lanac

U slučajevima kada je kosa dodatno tretirana (blajhana, farbana…), znači da je poremećen keratinski lanac i da je isušena. Tada, osim hidratizirajućih šampona, treba koristiti i proizvode za njegu koji sadrže keratin (vlaknasti protein koji kosi daje snagu i elastičnost) i regeneriraju kosu.

I vlaga u zraku ima negativnu stranu jer uzrokuje naelektrisanje kose, a to možete spriječiti zaštitom i odgovarajućim profesionalnim stayling proizvodima koji će je zaštititi od negativnih vanjskih utjecaja.

Ne zaboravite nositi kapu

Zimi je kosa izložena niskim, ali i naglim promjenama temperature, pa je preporuka da kada izlazite vani, nosite kapu. Međutim, čim uđete u zatvoreni prostor, skinite je, jer i potpareno vlasište negativno utječe na kosu.

(A. Sijerčić/Faktor.ba)

/ Sažetak