Dijaspora donirala nošnje za mlade iz sela Oborci
Datum objave: 28. 10. 2015 - 10:06

Dijaspora donirala nošnje za mlade iz sela Oborci

 Fahira Hasedžić iz Bosne i Hercegovine živi u Engleskoj, a uz pomoć bh. građana iz Birminghama, Derbya i Nottinghama realizirala je humanitarnu akciju za pomoć učenicima osnovne škole i omladini u selu Oborci kod Donjeg Vakufa. 

Inicijativa je potekla od direktora te škole Mustafe Hodžića, koji je Fahiru Hasedžić putem društvene mreže zamolio za donaciju za potrebe učenika da bi u toj školi, a potom i selu osnovali kulturno-umjetničko društvo.

- Nakon tog pisma pokrenula sam humanitarnu akciju u bh. udruženjima u Birminghamu i Derby kojoj su se priključili i Bosanci iz Nottinghama. U toj akciji sakupljeno je 575 futni - kazala je Hasedžić.

Od tog novca sašila je deset komletnih ženskih narodnih nošnji te kupila 240 školskih sveski i paket slatkiša za sve učenike te škole.

U informaciji dostavljenoj Feni putem Bhdinfodeska iz Birminghama navodi se da je donaciju  odnijela u selo Oborci i predala direktoru osnovne škole Mustafi Hodžiću, a za uloženi trud dobila je zahvalnicu za koju kaže da podjednako pripada svim sudionicima te akcije. 

Fahira Hasedžić u Engleskoj radi s djecom i omladinom porijekom iz BiH na razvoju i unapređenja kulturno-umjetničke djelatnosti i očuvanju naše tradicije iz oblasti folklora i umjetnosti, a za rad i trud nagrađena je priznanjem “Volonter godine” koje joj je dodijelila nevladina organizacija Bosnia UK Network.

/ Sažetak