Svečana akademija za 70 godina rada NK Čelik Zenica
Datum objave: 23. 09. 2015 - 15:17

Svečana akademija za 70 godina rada NK Čelik Zenica

Svečana akademija povodom 70 godina postojanja kluba će se održati 8. oktobra 2015. god. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica koja će okupiti dosadašnje istaknute igrače, trenere i funkcionere, navijače i simpatizere, predstavnike grada, univerziteta, lokalne privrednike kao i istaknute građane.

Ove godine NK Čelik Zenica obilježava 70 godina svog postojanja što je svakako jedan veliki i značajan jubilej za bilo koji kolektiv. Tokom proteklih 70 godina, bili smo svjedoci uspona ali i neminovnih padova. Velikih radosti ali i pratećih razočarenja. Dobrih igrača i funkcionera i onih manje dobrih. Nezaboravnih utakmica ali i onih koje želimo što prije zaboraviti. Ali u konačnici smo bili svjedoci rasta i razvoja jednog kluba koji ima poseban status u svom gradu i široj okolini te kao takav svakako zaslužuje da se njeguje njegova tradicija i prateće historijsko naslijeđe i da se vječno podsjećamo od kojih vrijednosti smo potekli i kojim stremimo.
Nažalost, rukovodstvo kluba ove godine nije nikako obilježilo ovaj jubilej tako sramno srozavajući klub na nivo zaboravljenog i zamrlog provincijskog kluba. Ipak, ne želeći dozvoliti takav oštar nemar onih kojima je to bio zadatak, NGG “Za Čelik” se upustila u važan projekat njegovanja klupske tradicije. Ove godine ćemo organizovati svečanu akademiju kluba koja će se održati po uzoru na slične klupske manifestacije koje su se dešavale do kraja 1980-ih kada je Čelik još uvijek imao svoj prepoznatljivi sjaj.
Svečana akademija povodom 70 godina postojanja kluba će se održati 8. oktobra 2015. god. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica koja će okupiti dosadašnje istaknute igrače, trenere i funkcionere, navijače i simpatizere, predstavnike grada, univerziteta, lokalne privrednike kao i istaknute građane. U sklopu svečane akademije održat će se niz prigodnih izlaganja koji će goste upoznati sa klupskom historijom i tradicijom, nužnošću njenog očuvanja te promocije klupskih vrijednosti koje su izgubljene u proteklom vremenu. Podsjetit ćemo se na to što Čelik čini klubom kakav jeste, zbog čega se pamti i zašto je uvijek prva asocijacija na svoj grad.
Nakon svečane akademije, u holu će biti organizovan prijem za goste akademije koji će imati priliku pogledati dio izložbe posvećene Čeliku koju organizuje Muzej grada Zenice te zabilježiti neka svoja sjećanja i stavove o današnjem Čeliku.
Zvanični partneri NGG “Za Čelik” i UG “Robijaši 1988” su Bosansko narodno pozorište Zenica i Muzej grada Zenice. Našem voljenom ali uspavanom klubu NK Čelik Zenica je ponuđena saradnja u vidu obezbjeđivanja arhivskog materijala za prateću muzejsku izložbu i kontakta nekih bivših igrača što je v.d. direktor kluba Adnan Nuhagić i ispunio.
U sklopu kontinuiranih nastojanja obilježavanja ovog jubileja, svečana akademija će biti samo jedan dio ukupnog projekta tokom trodnevnog perioda. Kao prateću manifestaciju, NGG “Za Čelik” je sa Muzejem grada Zenice organizovao privremenu izložbu arhivskog materijala vezanog za klub gdje će posjetioci u prostorijama Muzeja moći pogledati stare fotografije, plakate, pehare i medalje našeg kluba. Ukoliko imate neki predmet koji bi mogao biti izložen u Muzeju svakako pogledajte naš prethodni poziv za prikupljanje takvog materijala.
Također, želeći ukazati na kontinuitet Čelikovaca koji su učestvovali u njegovom nastanku, rastu i razvoju, navijačka grupa “Robijaši 1988 Zenica” će izraditi grafit sa 7 legendi kluba u centru grada gdje će svaka osoba simbolično predstavljati jednu deceniju Čelikovog postojanja. Izbor tih 7 legendi “Robijaši” su ostavili svim navijačima i simpatizerima putem internet-ankete koju možete ispuniti na ovom linku. Grafit je planiran za zvanično predstavljanje dan prije svečane akademije, 7. oktobra ove godine.
Konačno, ovo trodnevno obilježavanje ljubavi prema našem klubu će se okončati navijačkim koncertom u Zenici 9. oktobra gdje će se izvoditi Čelikove pjesme i tako na najbolji način prenijeti energija iz užarenih čeličnih srca u grad koji je samo dan poslije domaćin reprezentaciji Bosne i Hercegovine.
Sama svečana akademija neće biti korištena za promociju novog statuta i inicijativu vezanu za isti ali će svakako biti dobar pokazatelj kakav potencijal klub ima ali ga uporno propušta zatvarajući se u sebe. Ovo je dan kada će samo jedna stvar biti u prvom planu – Čelik i njegovo naslijeđe.
Prilikom organizacije ovakvog događanja imali smo samo jedan cilj, a to je da svom klubu damo nešto što zaslužuje kada oni koji to imaju dužnost učiniti nisu dovoljno sposobni ili požrtvovani da to urade sami. Čelik živi uprkos svima i ima budućnost ako krene novim stopama te se svakako nadamo da je ovo jedan od prvih koraka u tom smjeru.

/ Sažetak