Crveni križ FBiH obilježio Svjetski dan prve pomoći
Datum objave: 12. 09. 2015 - 17:47

Crveni križ FBiH obilježio Svjetski dan prve pomoći

Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i ove godine obilježava Svjetski dan prve pomoći, te na ovaj dan promovira aktivnosti u oblasti pružanja prve pomoći pod motom "Pružimo prvu pomoć - spasimo svaki ugroženi život.

Na ovaj dan nacionalna društva Crvenog križa širom svijeta različitim aktivnostima građanima zemalja u kojima djeluju ukazuju na važnost pravovremene i na pravilan način pružene prve pomoći. 

Svjetski dan prve pomoći je prilika da se naglasi ideja humanosti koja je začeta prije 152 godine. Od tada se prva pomoć potvrđuje, prije svega, kao humani čin koji je izraz želje da solidarno i bez razlike pomognemo svima kojima je pomoć potrebna. 

Organizacije crvenog križa općina i gradova su na Svjetski dan prve pomoći organizirale pokazne vježbe i formirale informativne štandove kako bi što većem broju građana ukazali na značaj prve pomoći. 

Osposobljavanjem stanovništva za pružanje prve pomoći nastoji se izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna. 

Struktura Crvenog križa FBiH je u prošloj godini iz pružanja prve pomoći obučila 29.482 kandidata za vozače motornih vozila, te 4.575 građana.

/ Sažetak