Pariz zvanično objavio kandidaturu za Olimpijske igre 2024. godine
Datum objave: 12. 09. 2015 - 14:37

Pariz zvanično objavio kandidaturu za Olimpijske igre 2024. godine

Pariz je u subotu zvanično objavio kandidaturu za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine podnošenjem pisma namjere Međunarodnom olimpijskom komitetu (mok), saopćilo je Udruženje za olimpijske ambicije (AAO). 

Olimpijski duh grada Pariza dijeli zajedničku vrijednost jedinstva u različitostima, tolerancije u suočavanju s razlikama i istu vjeru u mir i otvorenost - navodi se u pismu adresiranom na predsjednika MOK-a Thomasa Bacha, koje su zajednički potpisali predsjednik Olimpijskog komiteta Francuske Denis Masseglia i gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo. 

AAO, koji organizira natjecanje za domaćina Olimpijade, obećalo je "izgraditi projekt koji je nezaboravan, inovativan, odgovoran i održiv". 

- Domaćinstvo nad Igrama otvorit će nas prema svijetu, i Pariz je čvrsto ukorijenjen u tradiciji pružanja dobrodošlice, za koju se nadamo da će naša kandidatura pokazati - zaključuje se u pismu.   

Budimpešta, Hamburg, Los Angeles i Rim također su izrazili  interes za domaćinstvo Igara u 2024. godini i već su podnijeli svoja zvanična pisma s kandidaturom ili se očekuje da učine to u bliskoj budućnosti, dok Toronto, Doha i Baku tek treba da odluče da li će zvanično objaviti svoje olimpijske ambicije. 

Odluka o gradu domaćinu bit će donijeta na kongresu MOK-a u Limi u septembru 2017.

/ Sažetak