Štrudla duga 1.479 metara
Datum objave: 06. 09. 2015 - 15:48

Štrudla duga 1.479 metara

Štrudl odnosno savijača, od 1.479 metara, pripremljen je u nedjelju u Jaškovu kod Ozlja, a bit će upisan u Guinnessovu knjigu rekorda, jer su suci potvrdili da je u akciji "Jaškovo za svijet - štrudl za Guinnessa" pripremljen najdulji štrudl, i to od autohtonih jabuka i grožđa te rađen po starom receptu ozaljskoga kraja.

 

Štrudl za Guinnessa pečen je u pekarama Žitoproizvod u Karlovcu i Muss u Ribniku. 

 Inače, bilo je planirano da se pripremi 1.300 metara štrudla, no zbog pripremljene velike količine materijala, organizatori su uveliko premašili plan, te je rekord po službenom mjerenju sudaca, 1.479 metara štrudla. 

 Za tu je savijaču utrošeno više od 520 kilograma jabuka i 260 kilograma grožđa, domaćih proizvoda ovog kraja. 

 Nakana akcija je promovirati Ozaljsko-vivodinski voćarski i vinogradarski kraj izuzetne ljepote, te destinaciju "Zeleno srce Hrvatske", koju čine turističke atrakcije Karlovca - Ozlja i Ribnika, rekla je ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić. 

 

 Kuhar Ognjenović: Hrvatska savijača specifična 

 Član sudačke komisije, kuhar Branko Ognjenović, naglasio je da su suci pazili na svaki detalj, a štrudl po ovom receptu, s jabukama i grožđem, zaista je izuzetan, na ponos hrvatskoj kulinarskoj tradiciji. 

 a upit što je to autohtono kada se savijačama (štrudlima) diče nogi narodi, Ognjenović je rekao da je istina kako su na hrvatsku astronomiju tijekom povijest utjecali različiti narodi, pa i vojske. 

 Razni su narodi ostavljali dio kulture svog stola kod nas. Savijače ima svuda u svijetu, ali između one u Njemačkoj i ove ovdje je ogromna razlika. Zato nema dileme da je ova savijača specifična, jer su namirnice specifične, okusi jabuka i grožđa i drugih namirnica čine ju posebno ukusnom, jer su rasle u posebnom podneblju, uz ovu posebnu klimu, rekao je. 

 Polemika je uvijek i kako zaštititi zagorske štrukle, ali ni tu nema dileme. Treba zaštititi specifičan domaći svježi sir, s ispašom koja daje najbolje mlijeko, i onda, uz poseban način spravljanja štrukli to jest autohtoni gastronomski proizvod, rekao je član sudačke komisije, kuhar Branko Ognjenović. 

 
 
 Sudac Štrucelj: po prvi put sudim jednom štrudlu 

 Arhitektica Vesna Balta, sutkinja za mjerenje najduže savijače na svijetu, pojasnila je da je trebalo točno definirati kako mjeriti i zabilježiti mjerenja, da bi se dokazalo prema Guinnessu kako je uistinu riječ o 1.479 metara slastice. 

 Sudac karlovačkog Općinskog suda Josip Štrucelj, također član Komisije za ocjenjivanje, rekao je da prvi put "sudi jednom štrudlu" i da je zadovoljan ovom atmosferom kod obaranja rekorda. 

 Potvrdio je da su i on i ostali suci poslu pristupili maksimalno odgovorno, kako ne bi bilo ni jednog detalja zbog kojeg bi došla u pitanje vjerodostojnost posla, odnosno da se postupak u svim detaljima može registrirati kao Guinness rekord, važeći za cijeli svijet. 

 Želim da ova manifestacija, koja zrači posebnom energijom, prije svega afirmira ovaj lijepi kraj i i drago mi je da sam ovdje u ulozi Guinnessovog svjedoka za najdulji linijski štrudl, rekao je Štrucelj. 

 
 
 Guinnessov štrudl besplatno razdijeljen 

 U ime organizatora Lidija Žganjer Gržetić rekla je da se po pravilima Guinnessa ovaj štrudul ne smije prodavati, te je on na radost turista razdijeljen besplatno, a dio će biti doniran u nekoliko ustanova za djecu, umirovljenike i u pučku kuhinju. 

 Ocjenila je da je najveća vrijednost akcije postignuto zajedništvo stotinjak mještana Jaškova, te je izdvojila Jelku Šoštar od 92 godine, koja je uz drugih tridesetak žena, vješto razvlačila tijesto. 

 Dosadašnji rekord u veličini savijače drže Belgijanci sa 750 metara, a u Biogradu je svojevremeno bilo ispečeno 1.200 metara savijače, no ta akcija nije bila prijavljena za Guinnessa. 

 Idućeg će se vikenda na karlovačkom starom gradu Dubovcu predstaviti vrhunski vinari, tradicionalna domaća kuhinja i eko-proizvodi seoskih domaćinstava "Zelenog srca Hrvatske", a bit će i raznovrsnih edukativnih i zabavnih programa. 

 Organizatori programa su turističke zajednice gradova Karlovca i Ozlja, te općine Ribnik. 

/ Sažetak