Merhamet podijelio pomoć izbjeglicama u Beogradu
Datum objave: 05. 09. 2015 - 14:15

Merhamet podijelio pomoć izbjeglicama u Beogradu

Izbjelicama iz Sirije i drugih zemalja, koje su utočište našle u Beogradu, Humanitarna organizacija Muslimansko dobrotvorno društvo ''Merhamet'' uručila je pomoć u hrani, vodi, slatkišima, sredstvima za higijenu i pelenama za djecu. 

''Merhametovi'' volonteri pomoć su podijelili izbjeglicama koje su skoncentrirane na dvije lokacije, nadomak autobuske stanice u Beogradu. 

Akcija je provedena uz pomoć Muftijstva beogradskog. 

Predsjednik ''Merhameta'' Hajrudin Šahić je rekao da će, osim intervente pomoći koja je podijeljena izbjeglicama ta organizacija osigurati i pripremu obroka za izbjeglice. 

- Cilj nam je da pomognemu izbjeglicama, koje su u tranzitu, da sačuvaju svoje dostojanstvo. Pozivam sve ljude dobre volje da se pridruže našoj akciji i da ljudima u nevolji omogućimo normalni uslove, koliko god je to moguće. Ovi ljudi koji su napustili svoje domove zaslužili su svaki vrstu pomoći. Svi građani BiH se solidarišu sa njima, a s obzirom da su građani BiH prolazili ovaj egzodus znamo šta znači pomjeriti se sa svojih ognjišta - rekao je Šahić. 

Naglasio je da će nastaviti pomagati migrante i da je pomoć koju je ''Merhamet'' namijenio njima vrijedna oko 10.000 eura. 

Uime Islamske zajednice Srbije Muedib Šahinović kazao je da je planirano da se izbjeglicama koje prolaze kroz Srbiju u najskorije vrijeme osigura po jedan kuhani obrok dnevno. 

- Uz pomoć 'Merhameta', u Beogradu kreće sa radom kuhinja koja će dnevno pripremati između 200 i 500 obroka, koji će biti svakodnevno distribuirani na teritoriji Beograda. To je elementarni čin ljudskosti. Srbija i BiH danas zajedno pokazuju da humanost nema granice, da sve ono što je dobro i lijepo u ljudima ispliva onda kada je najpotrebnije - naveo je Šahinović. 

Povodom migrantske krize i sve većeg vala izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koji su se upitili ka državama Evropske unije ''Merhamet'' je pokrenuo humaniranu akciju za prikupljanje pomoći za izbjeglice. 

Novčana sredstva za ovu akciju će se prikupljati na dva načina: 
Putem humanitarnog telefona broj: 090 292 001, a vrijednost poziva je 3 KM. 

Uplatama na namjenski račun otvoren kod Vakufske banke d.d. Sarajevo 

Za uplate u zemlji: Transakcioni račun Vakufske banke broj 1601120000002395 
poziv na broj: 1600150000179420 - ''Pomoć izbjeglicama iz Sirije'' - uplata u KM 

Za uplate iz inostranstva (EUR): Intermediary Bank: COMMERZBANK AG, Frankfurt Am Main SWIFT CODE: COBADEFF Beneficiary's Bank: VAKUFSKA BANKA D.D. SARAJEVO SWIFT CODE: VAKUBA22 IBAN: BA391600150000179517 
Beneficiary: HO ''MERHAMET" MDD 

/ Sažetak