Šta ženu čini snažnom? Snažna žena nikad ne odustaje
Datum objave: 13. 01. 2014 - 14:22

Šta ženu čini snažnom?

Kad čujete „Ona je snažna žena!“, šta vam prvo padne na pamet? Imate li pred očima ženu koja je uspješna ili ženu koja se borila za nešto i iz toga je izašla kao pobjednica? Mislite li na ženu koja ima vrlo važnu poziciju u nekom preduzeću? Ili pak ženu koja je vrlo popularna?

Iako sve ove stvari predstavljaju sliku snage, ono što vidite je samo konačan rezultat. Ne vidite osam jednostavnih osobina koje te žene imaju, a koje su im pomogle da budu snažne. Mnoge žene svijeta nisu ostvarile ono što se smatra uspjehom, ili nisu imale priliku suočiti se s nekom borbom u životu. Pa ipak, i one su snažne. 

Snažne žene imaju osam osobina, koje im predstavljaju srž života. One žive i udišu prvih sedam osobina, zbog kojih ostaju odane same sebi, i pomažu im da jednostavno ostvare osmu odliku karaktera. Kad žena ima i svakodnevno prakticira ove kvalitete, postaje istinski snažna žena, bez obzira na to kako njena slika izgleda drugima, piše portal Žena.hr

1. Daje sve od sebe – Snažna žena će napraviti sve što može kako bi ispunila svoj zadatak bez pitanja i prigovora. 

2. Nikada ne odustaje – Snažna žena nikad ne odustaje. Ide prema onom što želi u životu i ne odustaje, bez obzira kako je put težak. Ona ne dozvoljava negativnostima da utječu na nju. Ne sluša one koji je obeshrabruju u ostvarenju sna i ne dozvoljava drugima da je odvuku od njenog najvećeg cilja. Također, ne razumije značenje riječi „ne mogu“. Jednostavno nikad ne odustaje od svog sna, nikad.

3. Govori ono što misli – Snažna žena se ne boji reći ono što misli. Ne brine o tome što će drugi reći o njenoj ideji i ne brinu je kritike. Ona nije ovisna o tome hoće li je drugi prihvatiti. Svoje mišljenje iznosi smireno i pristojno, bez sarkazma, ali čvrsto i odlučno.

4. Poštuje sebe i druge – Snažna žena se odnosi s poštovanjem u svakoj situaciji. Ne povodi se za drugima, ali poštuje tuđi izbor, uprkos činjenice da se možda i ne slaže s tim. I ne odnosi se prema drugima ništa drugačije zbog njihovog izbora.  

5. Bori se za ono u što vjeruje  - Snažna žena stoji iza svojih uvjerenja, bez obzira na posljedice. Jasno izražava svoj stav i odbija prihvatiti način razmišljanja i ponašanja koje nije u skladu s njenim vlastitim razmišljanjima.

6. Inspiriše sebe i druge – Sposobnost inspirisanja prirodno je usađena u snažne žene. Ona ne dozvoljava da negativnosti usmjerene prema njoj preuzmu njen život i pokvare joj raspoloženje. Umjesto toga na njih odgovara fokusiranjem na svoje pozitivne strane i pružajući sebi nadu za budućnost. 

7. Dijeli svoju moć s drugima – Snažna žena dobrovoljno dijeli svoje talente, znanja i vještine s drugima. Uživa u vlastitom  uspjehu, ali se ne boji prenijeti svoja znanja na druge.

8. Utječe na tuđe živote – Ova vrlina se nalazi u svakoj snažnoj ženi, a nastaje kao posljedica prvih sedam osobina. To je nešto što svaka žena duboko u sebi, želi svakodnevno postizati. Tada jednostavno i lako postaje žena koja utječe na živote drugih. A upravo to predstavlja pravu vrijednost u njenom životu. 

Kao što vidite, nije bitna uloga žene u životu – to je samo okvir koji svijet vidi. Posjedovanje i korištenje ovih osobina i vrlina je ono što ženu, bez obzira čime se bavila ili tko je, čini snažnom.

/ Sažetak