Stranka dijaspore : Negiranjem bosanskog jezika nastoji se negirati bosansko biće
Datum objave: 23. 06. 2015 - 21:04

Stranka dijaspore : Negiranjem bosanskog jezika nastoji se negirati bosansko biće

Stranka dijaspore BiH smatra da je tvrdnja Milorada Dodika da ne postoji bosanski jezik "posljednji nonsens predsjednika manjeg bh. entiteta iz bogatog arsenala negiranja bosanske države i bosanskog identiteta". 

- Dodik kao i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a krši Ustav BiH, kojim je definisano da su službeni jezici u BiH bosanski, hrvatski i srpski. Dodikove tvrdnje su direktno uperene protiv povratničke populacije i kako bi se ona dodatno iznurila i iscrpila te obeshrabrio povratak svih onih koji o tome razmišljaju, posebno mladih kategorija - navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH. 

Smatraju da se negiranjem bosanskog jezika nastoji negirati bosansko biće kao i hiljadugodišnja tradicija i opstojnost bosanske države. 

- I ovakvim tvrdnjama Dodik pokazuje da je neracionalan političar čija se politička duguvječnost zasniva na stvaranju stanja haosa, svađa i frustracija - navodi se u saopćenju. 

Stranka dijaspore BiH smatra da je indikativno da se negiranje genocida, bosanskog jezika i bosanske države intenzivira s procesima otkrivanja velikih kriminalnih prevara i pljački u RS-u. 

- Dodik nije u službi nijednog naroda, a najmanje građana BiH, koji po svojoj ekonomskoj i kupovnoj moći zauzimaju posljednje mjesto u Evropi - navodi se u saopćenju Stranke dijaspore BiH. 

/ Sažetak