Ženski pokret - najjači segment bh. civilnog društva Promovisana publikacija „Strategija održivosti za mlade liderice, aktivistkinje i feministkinje“
Autor: Fena
Datum objave: 06. 12. 2013 - 16:25

Ženski pokret - najjači segment bh. civilnog društva

Fondacija Cure, feminističko-aktivistička organizacija, danas je u Sarajevu promovirala publikaciju „Strategija održivosti za mlade liderice, aktivistkinje i feministkinje“, koja je rezultat istoimene ovogodišnje regionalne konferencije za mlade djevojke i žene iz Srbije, Hrvatske i BiH, koje žele da budu aktivne u svojim lokalnim zajednicama i da djeluju po feminističkim principima.  Publikacija prenosi iskustva svih učesnica i cjelokupna predavanja teoretičarki, aktivistkinja i feministkinja iz cijele regije koje su učestvovale na konferenciji. Ovom publikacijom smo željele da njihove preporuke i iskustva dođu do većeg broja zainteresovanih osoba i da ostavimo dokumentovani trag našeg aktivističkog i feminističkog djelovanja- istakla je za Agenciju Fena šefica Ureda organizacije CURE Vedrana Frašto. 

Navodi da su feministički pokret, organizacije i inicijative svakako i dalje potrebne, čak i neophodne, baš zato da upozoravaju na neprovođenje mehnizama, na njihovu birokratiju i zloupotrebu. 

Zbog toga je, dodaje, važno da se stvori održivost ženskog pokreta i feminističkog pokreta, kako u BiH, tako i u regiji. 

Jedna od uvodničarki Slobodanka Dekić na promociji je naglasila da je feministički pokret ranijih godina značio regionalni, dok je danas to drugačije u smislu potreba i konteksta. 

- U odnosu na početak 90-ih kada su se javile prve inicijative danas ima mnogo manje grassroots feminističkog aktivizma, dok se većina stvari dešava na nivou nevladinih organizacija, projektnih prijedloga, odnosno liberalnog feminizma - kazala je Dekić za Fenu. 

Za feminizam na prostorima regiona, mišljenja je, da stalno treba izazivati one ideološke matrice koje su dominantne, „a to su iste one koje su bile i '90-ih, ništa se nije promijenilo“. 

-Ženski pokret je najjači segment civilnog društva postdejtonske BiH. Sama činjenica da žena ima daleko više od muškaraca u sferi civilnih inicijativa, ukazuje da su se žene unutar bh. civilnog društva izborile za vlastiti prostor i da su motor njegovog razvoja- rekla je Feni doc. dr. Zlatiborka Popov-Momčinović koja je u publikaciji predstavila istraživanje o temi ženski pokret u BiH. 

Zaključila je da ženske grupe imaju značajan potencijal u preovladavanju institucionalnih ograničenja bosanskohercegovačke realpolitike i stvaranja drugačijeg vrijednosnog okvira djelovanja oko kojeg se potencijalno mogu mobilizirati druge žene, ali i druge grupe- isključene iz javne sfere iz različitih razloga. 

Na regionalnoj konferenciji „Strategija održivosti za mlade liderice, aktivistkinje i feministkinje“ održanoj u septembru u Sarajevu učestvovalo je oko 100 mladih žena, aktivistkinja i feministkinja, koje su se tom prilikom  prvi put u dva desetljeća sastale na konferenciji i dogovarale daljnje korake zajedničkog utjecaja na prostore u kojima žive i rade. 

/ Sažetak