Ivana (32) pilotira avionom Air Srbije
Autor: telegraf.rs
Datum objave: 10. 01. 2014 - 17:41

Ivana (32) pilotira avionom Air Srbije

Air Srbija je omogućila obuku prvim ženama pilotima u nacionalnoj avio-kompaniji, a jedna od tri pripadnice ljepšeg pola koje će voziti Air Srbijine avione, Ivana Milojević, očekuje sve više ženskih pilota u Srbiji

Putnike Air Srbije uskoro će pozdravljati piloti – žene. Sa ili bez karmina i laka za nokte, poželjeće im prijatan let, i vremenom, srušiti predrasude o pilotiranju kao ekskluzivnom muškom poslu.

Air Srbija je omogućila obuku prvim ženama pilotima u nacionalnoj avio-kompaniji, a jedna od tri pripadnice ljepšeg pola koje će voziti Air Srbijine avione, Ivana Milojević, očekuje sve više ženskih pilota u Srbiji. U Air Srbiji kažu da su žene piloti rangirani na osnovu svojih sposobnosti i da je to novitet u kompaniji.

Beograđanka Ivana Milojević ima 32 godine i leti od 1999. godine, a obučavala se u Jatovoj Pilotskoj akademiji i u Londonu, gdje je dobila dozvolu za profesionalnog pilota. Milojevićeva je u svom prvom medijskom nastupu rekla da je još kao dete znala da će da bude pilot, kao i njen otac.

"Između žena i muškaraca nema nikakve razlike u toj profesiji", uvjerena je, i kaže da je riječ samo o predrasudi u Srbiji – da je pilot tradicionalno muško zanimanje. “Po meni, to nije tradicionalno muško zanimanje. Činjenica je da je u tom poslu više muškaraca nego žena, ali ja sam imala tu sreću da sam stasala u Londonu, gdje je bilo jako puno žena i iz svog iskustva sam mogla da vidim, kada smo imali grupne letove, da svi pravimo iste greške, i muškarci i žene”, navela je Milojevićeva. Ona je dodala da za bavljenje tom profesijom ima apsolutnu podršku porodice, prijatelja i rodbine.

Nacionalna avio-kompanija Srbije ima tri žene-pilota. Milojevićeva kaže da su sve tri prošle veoma ozbiljne testove i provjere, kao i da je to veoma ozbiljan posao, gdje su isključene veze i protekcija. “Prvi put u istoriji našeg vazduhoplovstva Air Srbija je imala ozbiljno testiranje na svjetskom nivou – simulator, testove znanja, testove inteligencije, grupne testove…“, objasnila je ona.

Air Srbija je napravila prekretnicu sa primanjem ženskih pilota i u Srbiji postoji interesovanje žena da se bave tim poslom, tvrdi sagovornica.”To fizički apsolutno nije težak posao za žene, potrebno je naravno da ste fizički zdravi. To je stvar karaktera i određenog nivoa profesionalizma i samokritike”, rekla je Milojevićeva. Ona nikada nije, kaže, imala strah od letenja i tvrdi da je netačno da se žene više od muškaraca plaše visine.

Prema njenim riječima, žene piloti su normalna stvar u inostranstvu, a uskoro će, nada se, zahvaljujući Air Srbiji, tako biti i u našoj zemlji. Do sada je letela skoro svim trenažnim avionima, a obuku za pilotiranje na avionima ATR-72 Air Srbije, započet će krajem januara. Obuka će trajati šest sedmica i biće realizovana u Srbiji, a nakon ispita će Milojevićeva otići u Pariz na obuku sa simulatorom, koja će trajati oko mjesec dana. “Očekujem da ću biti na liniji Air Srbije do početka ljeta“, dodala je ona. Milojevićeva je rekla da jedva čeka početak obuke, kojoj se veoma raduje, kao i daće “sve od sebe”.

/ Sažetak