Iran u ovoj godini počinje izvoziti gas Iraku
Autor: AA
Datum objave: 05. 04. 2015 - 15:45

Iran u ovoj godini počinje izvoziti gas Iraku

Iranski ministar za naftne resurse Bijen Namdar Zengene izjavio je kako će Iran ove godine započeti izvoz gasa Iraku, a da će već sljedeće izvoz dostignuti maksimalne količine.

Iranska novinska agencija IRNA javlja da je ministar Zengene kazao da će iranska proizvodnja i izvoz nafte dostignuti prethodni nivo, istog trena kada budu ukinute međunarodne sankcije koje su prema Teheranu uvedene zbog spora o iranskom nuklearnom programu.

Zengene je naglasio da najbitnije ovogodišnje planove u revitalizaciji naftne industrije predstavljaju razvoj naftnog terminala Tapadni Karun, kao i radovi na najvećem industrijskom naftnom projektu Južni Pars.

Isti iranski zvaničnik je 10. januara ove godine kazao da su Iran i Irak potpisali sporazum o dnevnoj isporuci 25 miliona metara kubnih gasa Iraku, ali da je implementacija tog dogovora odgođena zbog sigurnosnih prijetnji i aktivnosti terorističke organizacije ISIS na teritoriji Iraka.

Iran se nalazi u samom vrhu svjetske ljestvice najbogatijih zemalja naftnim resursima, ali se zbog nametnutih međunarodnih sankcija suočio sa nizom prepreka u razvoju proizvodnje i izvoza tih energenata.

/ Sažetak