(FOTO)Njegove kreacije nosile su Jolie i Minogue, a danas ih nose fudbaleri: Haadova sportska odjeća iz komšiluka
Autor: AA
Datum objave: 07. 03. 2015 - 16:45
Foto: AA

(FOTO)Njegove kreacije nosile su Jolie i Minogue, a danas ih nose fudbaleri: Haadova sportska odjeća iz komšiluka

vrijeme kada svi teže da se odijevaju prema posljednjoj modi, prate magazine, idu u inostranstvo kako bi došli do omiljenog komada odjeće, jer nemaju priliku to naći u Bosni i Hercegovini, postoje i oni koji smatraju da je takav trend samo dio potrošačke groznice koja trese ne samo BiH nego i cijeli svijet.

Adnan Hajrulahović Haad, modni dizajner, čija je dizajnerska priča stara 15-ak godina,ističe da su trendovi prolazne stvari, momenti koje je stvorila industrija kako bi ih prodala što više, a da je moda vječna.

Njegova dizajnerska priča je duga i zanimljiva. Počeo je sa dizajnirajući modnu odjeću. Kao modni dizajner, obišao je skoro cijeli svijet, prezentujući svoj rad. Njegovu odjeću nosile su megapopularne glumica Angelina Jolie i pjevačica Kylie Minogue. 

Haad kaže kako su neke stvari u životu predodređene i o nekim stvarima ne treba misliti, nego ih slijediti.

Hajrulahović je sin zlatara, unuk krojača i frizera, i kaže da su neka genetska simbioza u njegovom slučaju bile makaze, alat kojim se stvara odjeća.

"Nisam planirao da se u životu bavim ovim zanimanjem", ističe Hajrulahović. 

Dodaje kako je njegov djed znao da kaže: "Samo iza igle hlada nema".

"Sanjao sam o karijeri književnika i tome ostajem i dalje vjeran, barem u svojim snovima. Time se bavim za svoju dušu, a moda je došla kao realno opredjeljenje, nešto što mi je bilo suđeno", ispričao je Hajrulahović  dodavši da je moda neka vrsta tradicije u njegovoj porodici.

Na početku karijere koristio je i usluge drugih. Počeo je u maloj krojačkoj radnji, a stvorio je veliki posao. Održao je revije u mnogim gradovima, među kojima su Bankok, Beč, Barcelona, Diseldorf, Sofija, Beograd, Tirana, Plovdiv, Podgorica, Zagreb...

"Jedan sam od rijetkih dizajnera koji je svoj modni opus predstavio u Bečkoj vijećnici. Međutim, moja karijera prije tri-četiri godine dobija kompletan preokret iz potrebe Fudbalskog kluba Sarajevo", ispričao je Hajrulahović.

U jednom trenutku je bio problem da se riješi sportska odjeća, dresovi, trenerke i sve što taj klub koristi. 

Jedini ozbiljan bh. proizvođač sportske odjeće

"Tada mi počinjemo da proizvodimo sportsku odjeću. Trenutno se na tržištu namećemo kao jedini ozbiljni proizvođač sportske opreme na našem tržištu. U martu bismo trebali da startamo sa našom proizvodnjom u Zenici. Tamo idemo korak dalje. Imat ćemo novih 20 kolega koji će biti podređeni sportskoj odjeći", pojasnio je Hajrulahović.

Trenutno su skoncentrisani na domaće tržište, njihova baza je BiH i jedan od njihovih slogana je "Made in here".

"Mi pokušavamo da sportskim tržištima olakšamo put do opreme, koji je vrlo kompleksan. Jednom malom sportskom kolektivu ili velikom je jako teško komunicirati sa velikim svjetskim brendovima. I kada dogovore saradnju, vrlo je teško održati kontinuitet u artiklu koji je izabran. Tu je naša prednost, jer smo mi tu, u BiH", pojasnio je Hajrulahović.

I sa Košarkaškim savezom BiH je imao saradnju koja sada treba da bude nastavljena. Podsjetio je da se ovih dana dešava jedna vrlo bitna stvar za bh. sport, ali i za Sarajevo kao fudbalski klub, a u pitanju je sponzorski ugovor sa turskom aviokompanijom Turkish Airlinesom.

Moda je vječna 

Poručio je da je njegova ljubav prema modi iznjedrila njegovo zanimanje. Rezultirala je time da ono što radi osigurava egzistenciju za 40-ak zaposlenih. 

"Ako je nešto moderno i lijepo, ono je to bilo i prije 50 godina, i bit će i za 50 godina. Ja sam pobornik da u tom modnom dijelu pratimo sebe i gradimo svoj stil, a ne da pratimo trend, jer je on samo jedna potrošačka groznica", poručuje Hajrulahović.

/ Fotogalerija
/ Sažetak