Deklaracija o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na  genocid u BiH Deklaracija na kongresu američkih i kanadskih Bošnjaka
Autor: Fena
Datum objave: 09. 01. 2014 - 09:25

Deklaracija o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na genocid u BiH

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida - Kanada i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, u saradnji sa velikim brojem bh. organizacija u Sjevernoj Americi, patriotskih organizacija u BiH i uz podršku američkih i kanadskih organizacija za zaštitu ljudskih prava i sloboda donijeli su na centralnoj akademiji u Torontu Deklaraciju američkih i kanadskih Bošnjaka o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH - saopćeno je iz KBSA.

U ovom dokumentu se navodi da je "srpski velikodržavni, nacionalistički projekt još stvarnost" te da je 9. januara 1992. godine izvršena ustavno-pravna agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu. 

"Tog dana samozvana Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je deklaraciju o proglašenju “Srpske Republike Bosne i Hercegovine”. Taj čin bio je početak otvorene političke agresije na BiH od strane bosanskih Srba kao produžene ruke velikosrpskog srbijanskog režima. Uslijedila je potom oružana agresija, genocid, kulturocid, urbicid, ekocid, etnocid, elitocid nad BiH i Bošnjacima" navedeno je u Deklaraciji. 

Formirani su, dodaje se, koncentracioni logori smrti za mučenja, silovanja i ubistva. Izvršeno je nasilno protjerivanje Bošnjaka, te uništen veliki broj duhovnih i kulturnih bošnjačkih dobara. 

U Deklaraciji se kaže da je 9. januara počelo stvaranje genocidne tvorevine na tlu međunarodno priznate države BiH. To je datum koji, ocjenjuje se, dezavuira entitet Republika Srpska i treba ga vezati s presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz februara 2007. godine, kojom je sudski potvrđeno da su vojne i policijske institucije entiteta Republika Srpska počinile genocid. 

"Tom presudom delegitimiran je entitet Republika Srpska što je genocidna tvorevina, a legitimirano pravo žrtava i svjedoka agresije i genocida na istinu i pravdu. Sustinski dio te istine i pravde je obilježavanje 9. januara kao dana početka genocida u BiH" objašnjava se u ovoj deklaraciji.

Ističe se da su Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju presudom u "slučaju Krstić" i Međunarodni sud pravde presudom u predmetu "Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore" od 26. februara 2007. utvrdili da je na području BiH počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije Republike Srpske.

Stoga su, navodi se, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, Institut za istraživanje genocida, Kanada i Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju, izražavajući volju američkih i kanadskih Bošnjaka, njihovih organizacija, patriotskih organizacija u BiH i volju Amerikanaca i Kanađana, pobornika istine o zločinima u BiH i pravde za žrtve tih zločina, odlučili da podrže i prihvate inicijativu Instituta za istraživanje genocida, Kanada da se svake godine 9. januar u svim gradovima u Sjevernoj Americi gdje postoje bošnjačke organizacije i zajednice organizuju prigodne akademije na kojima će se govoriti o genocidu u BiH.

-Pozivamo sva bošnjačka i bh. udruženja u Sjevernoj Americi da se uključe u ove aktivnosti. Pozivamo sve patriotske organizacije u cijeloj dijaspori i BiH da prihvate ovu inicijativu. Istina je naše najjače oružje, a istina je da je na BiH izvršena agresija, a nad Bošnjacima počinjen genocid, da su ga počinile institucije entiteta Republike Srpske, koja je osnovana 9. januara i koja taj datum i zvanično obilježava kao svoj dan - navode ove organizacije u Deklaraciji. 

Upravo zbog toga će, poručuju, sjevernoamerički Bošnjaci svakog 9. januara govoriti o genocidu. 

"Istina o agresiji i genocidu je bošnjačko i bh. najjače oružje. Sjevernoamerički Bošnjaci nikada neće prešućivati istinu o agresiji i genocidu što su u ime nekakve mitske “Republike Srpske” počinjeni Bosni i Hercegovini i nad njenim građanima" poručuju ove organizacije.

/ Sažetak