Japan : Stiže voz brzine veće od 500 kilomentara na sat Super-brzi vlakovi shinkansen (metak) u Japanu danas idu brže od 320 kilometara na sat
Datum objave: 25. 09. 2014 - 10:02

Japan : Stiže voz brzine veće od 500 kilomentara na sat

Planirano je da vlak koji pomoću magnetne levitacije lebdi nad tračnicama, a kreće se vučen magnetnom silom, do 2045. krene na liniji Tokio-Osaka. Vlak bi trebao ići što ravnijom linijom, te će 85 posto trase činiti tuneli. Prvi dio pruge, izmedju Tokija i Nagoje trebao bi biti završen do 2027. godine. 

Super-brzi vlakovi shinkansen (metak) u Japanu danas idu brže od 320 kilometara na sat, a pruge su napravljene po cijeloj površini otoka Honšu i Kjušu. Izmedju Tokija i Osake svakodnevno vozi više od 200 takvih vlakova, a njihovo ukupno godišnje kašnjenje ne prelazi 30 sekundi. 

Kada je u Japanu stavljen u upotrebu prvi brzi vlak, imali smo osećaj da su teška vremena iza nas i da će se Japan promijeniti na spektakularan način, kaže 73-godišnji inženjer Fumihiro Araki. 

On se sjeća 1. listopada 1964. godine, kada je u Tokiju pred carem Hirohitom predstavljen prvi japanski brzi vlak, nazvan Hikari (Svijetlost), devet dana uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju. 

Pruga kojom ide super-brzi vlak nije se promijenila do danas, ali su sam vlak i usluge koje nudi u stalnom razvoju.

/ Sažetak