Bh. dijaspora u Americi pokrenula akciju pomoći za poplavljene gradove u BiH
Datum objave: 23. 08. 2014 - 16:47

Bh. dijaspora u Americi pokrenula akciju pomoći za poplavljene gradove u BiH

Bh. udruženja koja djeluju i okupljaju veliki broj dijaposre u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) do sada su pokrenula brojne akcije pomoći za poplavama pogođene gradove u Bosni i Hercegovini.

Jedna od najnovijih akcija pomoći za BiH pokrenuta je u organizaciji Federacije balkanskog američkog udruženja (FEBA).

Na internet portalu FEBA-e podsjećaju da su balkanske zemlje ove godine pogodile najveće poplave u posljednjih 100 godina koje su odnijele 35 ljudskih života.

Napominje se da je na hiljade osoba preko noći ostalo bez krova nad glavom, hrane, pitke vodom i osnovnih potreba.

Putem ove internet stranice već je pokrenuta akcija prikupljanja novčane pomoći za poplavama pogođene stanovnike u BiH gdje svi zainteresirani mogu donirati novac.

Inače, FEBA je osnovana sa ciljem i misijom da očuva i unapređuje bogatu i raznovrsnu balkansku kulturu. Kroz svoje različite aktivnosti i programe, FEBA nastoji da prenese vrijednosti dijaloga, tolerancije i prijateljstva kroz promovisanje učenja o kulturi, jezika i interkulturne komunikacije.

U nastojanju da ojača kulturne, obrazovne i poslovne veze između naroda SAD-a i Balkana, FEBA organizuje širok spektar aktivnosti kao što su Godišnji samit lidera Balkana, Američko-balkanski poslovni forum i Simpozij omladine. FEBA također organizuje programe i aktivnosti kao što su međunarodne konferencije, predavanja i seminari, programi za mlade lidere, kulturne festivale i druge aktivnosti. 

/ Sažetak