Ruska kompanija preuzima talijanski modni brend
Datum objave: 13. 08. 2014 - 18:05

Ruska kompanija preuzima talijanski modni brend

VTB Capital, investicijski odjel ruske bankarske grupe VTB, pregovara o kupovini kontrolnog paketa dionica talijanske modne kuće “Roberto Cavalli”.

To je objavio časopis Women’s Wear Daily pozivajući se na neimenovane izvore. Informaciju je, na osnovu vlastitih izvora, potvrdio ruski list Vedomosti, prenosi poslovnipuls.com.

Prema medijima, VTB Capital namjerava preuzeti 60 posto kompanije dizajnera Roberta Cavallija. Iznos transakcije mogao bi dostići više od 667 miliona dolara, a cijela modna kuća na osnovu sporazuma može biti procijenjena na 1,1 milijardu dolara.

U maju ove godine Financial Times pisao je da 73-godišnji kreator pregovara o prodaji kontrole u svojoj kompaniji s investicijskim fondom Investcorp.

Prema informaciji britanskog lista, Cavalli je planirao prodati paket dionica za 450 miliona funti (755 miliona dolara) za cijelu modnu kuću. To je 15 puta više nego EBITDA (zarada prije plaćanja poreza, troškova amortizacije i kamata za kredite) kompanije. Prije toga, Cavalli je pregovarao s fondom Permira. 

Kako je naveo FT, oni su razgovarali o prodaji dionica po 460 miliona funti za cijelu kompaniju, uključujući i dug.

/ Sažetak