10 bendova koji su obilježili poslijeratnu bh. pop-rock scenu Neki od njih više nisu aktivni
Autor: Z.B. & E.Č.
Datum objave: 25. 12. 2013 - 20:45

10 bendova koji su obilježili poslijeratnu bh. pop-rock scenu

Priču o muzičkoj sceni naše zemlje ne možemo ispričati, a da u njoj značajno mjesto ne zauzmu neke od sljedećih grupa. Na listi se nalaze bendovi koji su potpunu afirmaciju stekli u postratnom periodu. Neke od njih još slušamo, dok se drugih rado sjećamo...

 

1. Dubioza Kolektiv 

DubiozaKolektivGrupa je osnovana 2003. godine. U početku, koncept benda je nastao kroz potrebu da se kritički osvrnu na problematična pitanja u bh. društvu. Tekstovi njihovih pjesama tiču se teme mira, razumijevanja i tolerancije, uz ekstremne kritike nacionalizma i nepravde. Izdali su EP "Open Wide" 2004.godine i šest studijskih albuma: "Dubioza kolektiv" (2004), "Dubnamite" (2006), "Firma Ilegal" (2008), "5 do 12" (2010), "Wild Wild East" (2011) i "Apsurdistan" (2013). Specifičnim zvukom, koji je mješavina hip-hop-a, reggae-a, dub-a, rock-a i tradicionalnih muzičkih formi, i energičnim nastupima predstavljaju pravo osvježenje na balkanskoj muzičkoj sceni. Članovi grupe su: Almir Hasanbegović (vokal), Adis Zvekić (vokal), Brano Jakubović (klavijature/DJ), Vedran Mujagić (bas gitara), Armin Bušatlić (gitara), Senad Šuta (bubnjevi), Mario Ševarac (saksofon). Među njihove najveće hitove mogu se ubrojiti: "Firma Ilegal", "Blam", "Recesija", "Kokuz", "Kažu" itd. 

 

2. Skroz

SkrozGrupa Skroz oformila se 1996. godine, kada su Adnan Šaran, Nedžad Mulaomerović, Mirza Suljagić i Sloven Anzulović, tadašnji članovi Zabranjenog Pušenja i "Top Liste Nadrealista", motivirani širokim opusom pjesama Adnana Šarana, odlučili da napuste Zagreb, vrate se u Sarajevo i pokrenu Skroz. Prvi put se pojavljuju u medijima 1997. godine sa singlom "Godina Nova". 2000. godine objavili su prvi album "Skroz", koji se snimao u Amsterdamu. Taj album je zabilježio neočekivan uspjeh te je svakako bio "vjetar u leđa" za tada mladu rock grupu.

Objavili su još dva studijska albuma: "Savršeni Organizam" (2004) i "Regija" (2008). Snimili su i pjesmu pod nazivom "Igraj Bosno" za navijače KK Bosna, 2006. godine. Tokom višegodišnjeg djelovanja bilježe veliki broj koncerata širom ex - Yu prostora. Današnju postavu čine: Adnan Šaran, Dejan Ostojić, Esad Bratović, Nedžad Mulaomerović, Elvir Salčinović i Nino Škiljić. Skroz trenutno snima četvrti album koji se očekuje sredinom 2014. godine. "Super žena", "Srušio sam stan" i "Sve sam jači" pjesme su koje su obilježile njihov rad, kao i mnoge druge.

 

3. Erogene Zone

ErogeneZoneGrupa Erogene Zone osnovana je krajem 1992. godine u Sarajevu gdje su nastupali tokom rata. Njihov prvi album "Šuti seko šuti" objavljen je 1994. godine u tiražu od samo 500 primjeraka. Objavili su još četiri albuma: "Robija" (1997), "XXL" (1999), "Mistični znaci" (2003) i "Mi nismo isti (live)" (2007). Modernim stilom i kvalitetnim nastupima pronašli su svoj put do publike. Danas, ovu uspješnu bh. grupu čine: Almas Smajlović (vokal i bas gitara), Muhamed Trnka (gitara) i Edhem Saltagić (bubnjevi). Nakon izdavanja posljednjeg albuma, napravili su malo dužu pauzu, ali u proteklih nekoliko godina održali su mnogo nastupa širom BiH, ali i cijele regije. Među njihove najveće hitove spadaju pjesme "Mi nismo isti", "Sarajevo", "Ti i ja", "Mističan dan" itd.

 

4. Konvoj

KonvojIako Konvoj postoji od 1988. godine, svoja prva značajna muzička ostvarenja postigli su mnogo kasnije. Pred sami rat u Bosni i Hercegovini snimili su svoj debi album koji nikada nije ugledao svjetlo dana. Tek u novembru 1995. u studiju "Muzičke produkcije 99" završavaju album prvijenac "Sa vremenom", koji izlazi na tržište 1997. godine. U tom periodu uspjeh ovog albuma bio je veliki i veoma brzo su zauzeli prve pozicije na domaćim top listama. Objavili su još tri albuma: "Bez razlike" (1998), "Varijante i dumine" (1999) i "Pun mjesec" (2004). Sadašnju postavu benda čine: Hamo Salihbegović (solo gitara, back vokal), Nedžad Merdžanović (vokal, gitara), Haris Varajlić (bas gitara) i Bojan Crnogorac (bubnjevi). 
"Ljubav ima razloge", "Uzalud riječi", "Ja ne znam ko si ti" neki su od hitova koje svi pamtimo. Nakon duže pauze, novim singlom "O slobodi" najavili su povratak na bh. muzičku scenu.

 

5. Zoster

Grupa Zoster nastala je 2000. godine na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića. "Zmajevi", "Flomasteri" samo su neka od imena koje su mijenjali sa svakim nastupom.

ZosterNaziv "Zoster" nastaje nakon što je Mario prebolovao herpes zoster, a dijagnozu mu je očitovao veliki fan grupe, izvjesni dr.Miško. Zoster smatra da je reggae muzika prikladna za ova područja u kojima je doza agresivnosti čak i u muzici previše. Grupa stoga prenosi poruke tolerancije, mira, progresivnosti i afirmacije, i ljubavi naravno. 2003. godine snimaju prvi singl "Majko Jamajko", a sljedeće godine i prvi album "Ojužilo". Objavili su još dva albuma: "Festival budala" (2007) i "Imači kada" (2011). Danas, bend čine: Mario Knezović (vokal, gitara), Boris Gutić (saksofon), Atilla Aksoj (gitara, klavijature, udaraljke, vokal), Marko Jakovljević (bas, gitara) i Goran Rebac (bubnjevi, marimba, udaraljke, vokal). 
Najpopularnije pjesme: "Policija", "Majka Jamajka", "Ko Je Jamio", "Utopija" itd.

 

6. Irina & VI

IrinaVIBosanskohercegovačka Janis Joplin, rock kraljica Irina Kapetanović rođena je 20.03.1981. godine u Konjicu. Prije osnivanja grupe Irina & VI (2002. godine), bila je članica benda Drugo Stanje s kojim je izdala dva albuma: "Tragač" i "Nemir". Grupa Irina & VI izdala je, također, dva albuma: "A krv mi vri" i "U rikvercu". Održali su oko 150 koncerata, dobili "Davorina" u kategoriji najboljeg novog benda, a Irina čak dva "Davorina" za najbolji ženski vokal - 2003. i 2004. godine. Njihovi najveći hitovi su: "Mrazevi", "Sad se briše i blijedi", "Gavran" itd. Irina Kapetanović 2005. godine počinje raditi sa svojim dugogodišnjim prijateljima iz grupe Southern Storm i zajedno osnivaju bend Irina & Storm, i već sljedeće godine snimaju svoj prvi zajednički album pod nazivom „Početak kraja“. 2010. godine su odradili veliku turneju u cijeloj Evropi. Irina trenutno vrijedno radi na izdavanju prvog solo albuma, koji bi se uskoro trebao pojaviti na tržištu BiH.

 

7. Punkt

Grupa Punkt osnovana je 1995. godine u Sarajevu.Tadašnju postavu činili su: Nurudin Vatrenjak (gitara, glas), Amar Češljar (bubnjevi), Zlatan Burzić (bas), Adnan Busuladžić (saxofon). Jedna su od rijetkih grupa koja je u periodu nesretnih 90-ih izašla izvan okvira Balkana.

Punkt

Svoj muzički put gradili su na spontanosti, bez osmišljene strategije, što je publika veoma dobro prihvatila. Od 1997. do 2002. godine izdali su tri studijska albuma: "Debela" (1997), "Vrlo bezobrazno" (2000) i "Mjesto za nas" (2002). Nakon objavljivanja prvog albuma "Debela", nastupili su na "MTV Europe" u Londonu 1997. godine. Grupa je djelovala do 2006. godine nakon čega pravi šestogodišnju pauzu. 2012. godine vraćaju se na scenu  singlovima "Podstanarka" i "Uzalud". 
Njihove najpoznatije pjesme su "Debela" i "Kolačiću", ali nova postava koju, pored frontmena Vatrenjaka, čine: Admir Osmanović (bas), Kenan Glavinić (klavijature) i Davor Maraus (bubnjevi), uveliko radi na novim projektima. 

 

8. Knock Out

KnockOutPočetak stvaralačkog rada grupe Knock Out veže se za 1998. godinu. Početnu postavu grupe činili su: Nermin Puškar (vokal), Emir Jugo (gitara), Ahmed Osmić (bass), Nihad Maličbegović (bubanj), Eldin Bihorac-Bato (klavijature). Njihov prvi album "Jednom kad sve ovo" izlazi 2000. godine postiže veliki uspjeh. 2002. godine na muzičkoj dodjeli nagrada "Davorin", Knock out osvaja nagrade za najbolji rock bend, najbolji rock album i najbolji muški vokal. Drugi album pod nazivom "Riječi" izdaju 2003. godine s novim pjevačem, nakon odlaska Nermina Puškara iz benda. Članovi Knock Out-a sviraju još godinu dana nakon čega bend prestaje sa radom. Nermin Puškar, koji vrijedi za jednog od najboljih vokala u regiji, nakon vrtoglave karijere i raspada benda, aktivno se posvećuje radu i mnogim projektima, te 2007. godine izdaje svoj prvi solistički album „Novi svijet“. 
Neki od najvećih hitova Knock Out-a, koji se slušaju i deset godina nakon raspada grupe: „Dani prolaze“, „Dođi“, „Jednom kad sve ovo...“, „Ne volim te“ itd.

 

9. Macbeth

MacbethGrupa Macbeth je nastala 1986. godine. Ime potiče iz istoimene Šekspirove drame. Još u samom početku postigli su relativan uspjeh među slušaocima njihove generacije. Godine 1989. Grupa Macbeth se prvi put pojavljuje na nekoj većoj manifestaciji. Tada, pred prepunom dvoranom, proglašeni su pobjednicima muzičkog festivala "Fest song '89". Nakon ove pobjede njihov rad, zasigurno, prelazi iz nekog amaterskog u profesionalni rad. Tadašnju i prvu postavu činili su: Hamza Ražnatović, Kenan Šahinović, Zenan Šahinović, Nermin Demirović i Erol Rosan. Početak agresije na BiH, na određeno vrijeme, prekida njihov rad. 1992. godine u borbama za slobodno Sarajevo život je izgubio gitarista Kenan Šahinović. Hamza Ražnatović, potresen gubitkom svoga najboljeg prijatelja i gitariste Macbeth-a, posvetio mu je pjesmu "Kajlo stara". Bend je izdao četiri albuma: "Crne oči" (1996), "Kajlo stara" (1999), "Samo jedan je" (2000) i „Istinom“ (2003). 
"Bila je lijepa", "I sad kad bi", "Odlazim daleko" i "Kajlo stara" pjesme su koje su ostavile najviše traga u njihovom djelovanju.

 

10. Seven Up

Grupa Seven Up je osnovana 1993. godine u Sarajevu, u vremenu koje nije ulijevalo baš nimalo optimizma za opstanak i trajnost ideje Gordana Radića-Gogija, Elvira Hadžijamakovića-Lile, Zoltana Milića-Zolija, Eldina Nizama-Dine i Eldina Oprašića. Po uzoru na slične bendove nastale u to vrijeme diljem bezbrižnog dijela svijeta, i oni su pokušali da muzikom i plesom ako ništa drugo, uprkos svim nedaćama, barem liče na one koji su imali sve uvjete za nesmetan razvoj i nadogradnju svog talenta.

SevenUpNjihov prvi album "Noćne ptice" koji su izdali 1995. godine, doživio je zavidan tiraž i proglašen je albumom godine u BiH. Krajem 1996. godine u grupu dolazi 15-godišnji Fuad Backović kao vokal umjesto dotadašnje pjevačice Aide Lindov. Čak i najveći skeptici priznali su poraz pred činjenicom da je 1998. godina prošla u znaku Seven Up-a, kada su izdali album „Otvori oči“ koji im je, osim armije mladih obožavatelja, donio laskava priznanja: „Grupa godine '98.“ i „Album godine '98.“. Izdali su, također, albume „Seven“ (2000) i „Unikat“ (2003), i svoj posljednji album pod nazivom „Kraj“ (2004). Članovi benda Seven Up su, nakon 12 godina pauze, početkom ove godine najavili veliki povratak na mu zičku scenu, i to sa novim albumom i koncertima, čime su planirali obilježiti i proslaviti 20 godina postojanja grupe. Na žalost njihovih vjernih fanova, to se još uvijek nije desilo.
Neki od njihovih najvećih hitova su: „Probudi me“, „Daj spusti se“, „Kraj“ itd.

 

 

/ Sažetak