Sutra 7. Kongres bh. dijaspore: Pozvaćemo građane da nastave pomagati nakon poplava
Autor: AA
Datum objave: 05. 06. 2014 - 12:32

Sutra 7. Kongres bh. dijaspore: Pozvaćemo građane da nastave pomagati nakon poplava

U organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (SSDBiH) u Sarajevu će od 6. do 8. juna biti održan sedmi po redu Kongres dijaspore BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji u susret početku Kongresa, predsjednik SSDBiH Zaim Pašić kazao je kako je prvi cilj kongresa, definisan tokom priprema, bio ostvarivanje dijaloga sa nevladinim sektorom i određenim privrednicima oko mogućnosti ulaganja dijaspore u bosanskohercegovačke kompanije i projekte. Ipak, nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, donesena je odluka da Kongres bude posvećen upravo ovom problemu, kao i mogućnostima i načinima pružanja pomoći.

"Svjetski savez dijaspore BiH je najorganizovaniji oblik naših građana izvan domovine. Spremni smo i imamo pokazatelje da je jako puno ljudi uključeno u aktivnosti oko pomaganja nakon poplava. Pozvaćemo sve naše građane u dijaspori da se što više organizuju i nastave pomagati", rekao je Pašić, dodavši da će na Kongresu biti govora i o predstojećim opštim izborima u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sedmi put po redu biće pokrovitelj Kongresa, kazala je pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglive Ruzmira Tihić Kadrić. Ona je dodala kako će i ove godine, kao i prethodnih, Ministarstvo pružiti pomoć u vidu rada Saveza, održavanja Kongresa, učešća predstavnika institucija, Centralne izborne komisije, predstavnika institucija nadležnih na polju za investicije i drugih.

"Mi smo svjesni resursa i potencijala dijaspore, kao i njene moguće uloge u razvoju zemlje. Zbog toga radimo na prikupljanju različitih informacija o iseljenim građanima BiH, njihovom broju, statusu, raspoređenosti po državama... Izvan BiH živi preko dva miliona naših ljudi, što čini više od 50 posto populacije koja živi u zemlji. Oko 500.000 dijasporaca ima državljanstvo drugih država i radi se o dijaspori koja je integrisana u druga društva i spremna da pomogne u razvoju svoje zemlje", poručila je Tihić Kadrić.

Sekretar SSDBiH Anes Cerić izrazio je žaljenje što se Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo civilnih poslova, koji kako je rekao treba da sarađuju sa dijasporom, nisu odazvali na tri poziva da učestvuju na Kongresu.

"Sutra nakon otvaranja imaćemo okrugli sto na temu biznisa, na kojem još jednom želimo ukazati na mogući značaj i ulogu dijaspore koju bi mogla imati u razvoju BiH", istakao je Cerić.

Najveći problem kod ulaganja u BiH, dodao je Cerić, je preobimna administracija, kao i dugački procesi. On je istakao kako su za otvaranje firme u BiH potrebna 52 dana i 12 procesa, dok su u Makedoniji za istu stvar potrebna samo tri dana.

U Njemačkoj živi oko 228.000 bh. državljana, kazao je potpredsjednik Glavnog odbora SSDBiH Haris Halilović, koji su tokom poplava i nakon uputili, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava u toj zemlji, 120 šlepera pomoći u BiH. Halilović je dodao kako nije moguće dati precizan podatak o količini humanitarne pomoći koju je bh. dijaspora poslala u BiH, jer se ona slala ne samo preko DKP, već i putem drugih organizacija.

Počasni konzul BiH u Izmiru Ahmet Kemal Baysak, koji je četvrta generacija svoje familije Bošnjaka rođenih u Turskoj, kazao je kako oni nikada nisu prekinuli odnose sa BiH. Baysak je istakao kako je 1992. godine osnovano udruženje Tursko-bosanskohercegovačke kulture čiji je on osnivač.

"Mi smo pozvali SSDBiH da sarađujemo, jer sami ne možemo pomoći puno. Naš savez je sada član SSDBiH i zajedno možemo mnogo postići", poručio je Baysak.

Sedmi po redu Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH biće održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH od 6. do 8. juna pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

/ Sažetak