Zašto jake žene privlače pogrešne muškarce? „Mi ne susrećemo princa iz bajke, nego jednostavno same sebe“
Datum objave: 22. 12. 2013 - 22:25

Zašto jake žene privlače pogrešne muškarce?

Savremene, slobodoumne, samostalne, samouverjene i uspješne žene predstavljaju uzor mnogim drugim ženama, koje se osjećaju slabe, podređene muškarcima, ekonomski i psihološki zavisne, nesposobne da izađu iz tradicionalne ženske uloge. Tim ženama zarobljenim u svojoj patrijarhalnoj ulozi, koje se osjećaju bespomoćne i nesretne, ove rijetke jake i samopouzdane žene izgledaju poput boginja. Njima se dive i zavide im.

Ali da li su savremene, uspješne poslovne žene zaista tako sretne i zadovoljne kao što to drugima izgleda? Nažalost, one to vrlo često nisu! One su kao eksperti uspješne, njihovi poslovi donose im ugled, status u društvu i novac. Ali vrlo često, kao po pravilu, kao da su uklete, one nisu zadovoljne na onom važnom intimnom, ljubavnom planu. Njihove ljubavne veze obično traju suviše kratko, prekidaju se svađama, uvredama i ostavljaju predugo gorak ukus poraza i razočaranja. Ko su ove samostalne, nezavisne žene? Zašto je njihova sudbina na intimnom planu često tako nesretna?

Samostalna, jaka žena i njeni ljubavni problemi

Savremena poslovna, samostalna žena je ona koja je finansijski nezavisna, koja može dobro da živi od svojih prihoda, koja ima liberalna uverenja, visoko obrazovanje i kulturu. Ona je energična, emancipovana, samosjvesna i snažna ličnost, koja zna šta hoće i kako to da postigne. Naravno, to ne znači da je ona neka zadrta feministkinja, uštogljena, sparušena, rigidna, stroga, koja ne voli seks i mrzi muškarce jer su „oni svi isti“. Naprotiv, samosvjesna žena voli muškarce, voli njihovo tijelo i voli uzbudljiv, maštovit i zdrav seksualni život.

O ovoj savremenoj „jakoj ženi“ i njenim problemima, pronicljivo i s razumijevanjem piše Maja Storch, jungovski orijentisana analitičarka, u svojoj provokativnoj hit knjizi "Čežnja jake žene za jakim muškarcem". Jaka žena je ambivalentna prema muškarcu jer ima potrebu za autonomijom, s jedne strane, ali i potrebu za vezanošću, za sigurnošću i toplinom, s druge. Maja Štorh smatra da se jaka žena nalazi u dilemi da li hoće muškarca koji će joj biti odan kao sluga ili muškarčinu, "gospodara", zato što još duboko u svom nesvjesnom prihvata tradicionalno shvatanje muško-ženskih odnosa.

Problem jake žene je u tome što je privlači muškarac lutalica, što se strasno zaljubljuje u neuhvatljivog, neukrotivog muškarca, u „usamljenog vuka“. To je tip muškarca koji pušta žene da ih čekaju, da izlude od čežnje, i koji otvoreno pokazuju svoju ljubav prema slobodnom životu i averziju prema bilo kojoj vrsti vezivanja, a posebno bračnog. Kada naiđe na takvog, žena se svim sredstvima trudi da ga „pripitomi“, da ga veže za sebe, a kada on, najzad, poslije dugo vremena osvajanja odustane od lutanja i skrasi se u kući, tada joj on postaje nezanimljiv i dosadan.

 

Zašto moćna žena u ljubavi pravi pogrešne izbore

Ali zašto muškarac o kojem sanja jaka žena „mora uvijek da bude vuk, skitnica, zašto uvijek onaj koga je teško dobiti, zašto uvijek onaj koji je za nas najmanje dobar? Zašto nam je dosadan pristojan momak iz komšiluka, zašto ne možemo da se zaljubimo u jednog normalnog ljubaznog čovjeka?“, pita se Storch-ova. Tu se krije neka psihološka tajna, radi se o iracionalnom ponašanju koje traži dubinsko tumačenje, prenosi Cosmopolitan.rs

Koristeći se saznanjima jungovske psihologije, Storch-ova pokazuje zašto se jaka žena ponaša nerazumno, zašto nesvjesno neprestano radi u korist svoje štete, odnosno sabotira sebe samu u ljubavnim vezama. Čak i jaka, pametna žena pravi pogrešne izbore, zato što našim doživljajima, emocijama, strastima i ponašanjem prevashodno upravljaju nesvjesne sile, arhetipski obrasci. U odlučujućim situacijama često ne upravljamo mi, nego jedan tajni, "nevidljivi kormilar" tzv. Animus.

Kada se žena zaljubi, stvar preuzima „skriveni kormilar iz nesvjesnog“, tj. njen Animus. Ovaj arhetipski lik je kod žene formiran po ugledu na patrijarhalnog oca, zaposlenog, konzervativnog i često odsutnog iz kuće. Upravo zato se i savremena jaka žena, uprkos svojim liberalnim pogledima, zaljubljuje u skitnice, nestalne, odsutne, „mačo“ tipove, koji suzbijaju svoju potrebu za vezanošcu, a ne u osetljive i pristojne momke.

Najveći neprijatelj jake žene je u njoj samoj, u njenom nesvjesnom, a to je ovaj negativni patrijarhalni Animus, koji prezire žene i gleda na njih sa visine. Uostalom, poznato je iz istraživanja da čak i mnoge studentkinje, recimo, fizike, ako su patrijarhalno vaspitane, često puštaju svoje momke da im objašnjavaju fenomene energije, teoriju relativiteta i slično, jer ako ne budu dovoljno „ženstvene“ (= glupave), biće ostavljene!

Kada se slobodoumna, nezavisna žena zaljubi, aktivira se njena nesvjesna strana ličnosti. A to znači da se žena ne zaljubljuje u stvarnog muškarca od krvi i mesa, nego u dio sopstvene ličnosti, u svog Animusa koga projektuje na tog muškarca! „Mi ne susrećemo princa iz bajke, nego jednostavno same sebe“, piše Maja Storch.

/ Sažetak