Bosanac u Americi gradi Silikonsku dolinu na vodi Sarajlija, Dario Mutabdžija je jedan od pokretača BlueSeed projekta
Autor: Liberty
Datum objave: 07. 05. 2014 - 09:19

Bosanac u Americi gradi Silikonsku dolinu na vodi

Sarajlija Dario Mutabdžija je jedan od pokretača BlueSeed projekta koji ima za cilj kreirati Silikonsku dolinu na vodi, namijenjenu poduzetnicima i genijalcima koji imaju problema sa dobivanjem američkih radnih viza.

dariomutapdzija

Kompanija BlueSeed krenula je u realizaciju projekta velikog broda koji bi plovio u međunarodnim vodama. Džinovski brod bi plovio na 12 nautičkih milja od obale Kalifornije, a svaki radnik bi mjesečno plaćao 1.600 dolara za smještaj. Na brodu bi radili programeri, naučnici i inovatori koji zbog problema s radnom vizom ne mogu raditi u samoj Silicijskoj dolini. Oni bi mogli preko turističke vize doći u Kaliforniju, a zatim nastaviti raditi na BlueSeed brodu.

„Iako živimo u virtualnom svijetu i sastanci se organizuju preko konferencijske veze, velika je prednost sastanaka licem u lice. Mi želimo da se naša kompanija razvija i ima fizičku interakciju. Mnogi kažu da ne žele da posluju sa radnicima koji nisu u krugu od 40 kilometara“, kaže mladi Mutabdžija.

BlueSeed brod će biti stacioniran izvan teritorijalnih voda SAD-a, što je u skladu sa UN konvencijom o moru, uz uvjet da se ne vrši eksploatacija morskih resursa ili narušavaju određena pravila Konvencije. Brod neće imati fiskalnu politiku, već će svaki od poduzetnika plaćati svoje porezne obaveze shodno pravilima države odakle dolazi. Poslovi koju su inače zabranjeni u SAD-u, poput kockanja i prostitucije, će biti zabranjeni i na brodu.

Dario, koji je imigrirao iz Sarajeva početkom devedesetih,  postao je popularan u SAD-u gostovanjem u libertarijanskom Stossel Show kojeg vodi John Stossel. Kasnije su vijest o Silikonskoj dolini na vodi prenijeli brojni mediji, uključujući BBC, CNN, CBS, Fox Business.

dariomutabdzija

Mutabdžija vodi projekat, a osmislio ga je u suradnji s Maxom Martyjem i Danom Dascalescoum.

 

/ Sažetak