Šesti kongres dijaspore BiH u junu u Sarajevu
Datum objave: 03. 05. 2014 - 16:04

Šesti kongres dijaspore BiH u junu u Sarajevu

Šesti kongres dijaspore Bosne i Hercegovine bit će održan od 6. do 8. juna u Sarajevu u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. 

Pokrovitelji kongresa su predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a poziv za pokroviteljstvo upućen je i članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, najavili su organizatori. 

Tema kongresa će biti '' Država Bosna i Hercegovina i njena dijaspora: Jednosmjerna ulica ili zajednička budućnost'', a podteme ''Ulaganje u Bosnu i Hercegovinu: Izazovi i mogućnosti'', ''Iseljeništvo i izbori u BiH 2014. godine'', ''Dopunsko obrazovanje djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku: Integracija ili asimilacija'' i ''Unapređenje saradnje bosanskohercegovačke dijaspore i nevladinog sektora u BiH''. 

U radu kongresa učestvovat će predstavnici svih članica SSDBiH, kao i ugledna imena iz javnog života bh. dijaspore. Kongresu će prisustvovati predstavnici državnih organa Bosne i Hercegovine, dužnosnici OHR-a, akreditirani ambasadori u Sarajevu i članovi nevladinih organizacija, najavljeno je. 

Glavni odbor Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine poziva članice SSD BiH koje su ispunile svoje statutarne obaveze da na kongres delegiraju najviše pet delegata, kako je određeno Statutom Saveza. 

Prema odredbama Statuta, takve članice uzimaju aktivno učešće u radu kongresa pri procesima odlučivanja i glasanja, s tim da svaka država ima jedan glas pri glasanju. Udruženja koja nisu članice Saveza - da budu posmatrači. 

Takva udruženja biraju, također, maksimalno pet delegata za učešće na kongresu. Predstavnici takvih udruženja, prema odredbama Statuta, ne mogu učestvovati u diskusiji i nemaju pravo glasa, a svoje eventualne prijedloge ili sugestije mogu dostaviti u pisanoj formi tijelu koje predsjedava kongresom. 

"U slučajevima kad ovakva udruženja potječu iz država koje već imaju punopravnu članicu Saveza, takvim udruženjima se preporučuje da se obrate toj članici i sve eventualne nesuglasice u vezi s nastupom na kongresu rješavaju zajednički kako bi na najbolji način predstavljali državu iz koje dolaze. Udruženjima iz država koje nemaju svog predstavnika u Savezu preporučuje se da se do 20. maja 2014. godine priključe članstvu Saveza, prema ustaljenoj statutarnoj proceduri", naveli su iz Svjetskog saveza dijaspore BiH. 

/ Sažetak