Kulinarski recepti: Pripremite jastoga na najbolji način
Datum objave: 28. 05. 2014 - 20:15

Kulinarski recepti: Pripremite jastoga na najbolji način

Jastog može biti pripremljen na hiljadu i jedan način, od kojih neki mogu da budu veoma specijalni. To onda za uzvrat može da ostavi ekstra utisak na vaše goste. Najvažnija stvar koju treba imati na umu kada se priprema jastog je ta da jastozi ne smiju da se prekuhaju. Kao i kod kuhanja većine sličnih morskih životinja, prekuhano meseo jastoga je tvrdo i teško se žvaće.

Ako se radi o formalnom prazničnom večerom, najelegantniji način je da poslužite jastog takvim kakav jeste. Ali ako ste se odlučili da poslužite cijelog jastoga, potrebne su izvesne pripreme. Imajte na umu da posluživanje glavnog jela treba da bude što je moguće dramatičnije. Jastozi pripremljeni na ovaj način se najčešće spremaju u velikom loncu kipuće vode gde voda u potpunosti prekriva tijelo jastoga. Dužina kuhanja zavisi od veličine jastoga. Obično kada spoljašnja ljuska postane svijetlocrvena to je znak da je kuhanje završeno. Potrebno je odmah nakon toga izvaditi jastoga iz vode. Specijalnim makazama isjecite vertikalne proreze u klještama i repu radi lakšeg odvajanja od ostatka ljušture. Smestite na veliki tanjir zajedno sa peršunom ili nekom drugom lisnatom biljkom. Često se jastog služi sa ostalim priborom za lakše dolaženje do nježnog, sočnog mesa. Neki ljudi vole da uz jastog dobiju puter ili limun. Za istu namjenu može da posluži i bilo koji koktel sos.

Jastog koji je brzo skuvan može da se odvoji od ljuske i da se servra sa različitim elegantim dodacima, ili čak sa drugim vrstama riba ili školjki. Ovako pripremljen jastog može doći u raznim varijantama, među kojima najpoznatije su: Jastog ravioli i Jastog Supreme. Ovaj poslednji se služi u sosu od pečuraka, prekriven pečenim francuskim hlebom i kriškama paradajza. Jastog može da se služi i kao salata u ljusci od avokada začinjen sokom od limuna.

/ Sažetak