Zlatna štafeta – Najljepši poklon domovini za Dan nezavisnosti Od oštećene klizaljke do najvišeg podija
Autor: Eldin Čalija
Datum objave: 07. 03. 2014 - 19:17

Zlatna štafeta – Najljepši poklon domovini za Dan nezavisnosti

Na balkanskim igrama održanim 1. i 2. marta u Celju (Slovenija) reprezentativci BiH u brzom klizanju pokazali su svu raskoš svog talenta i domovini za Dan nezavisnosti poklonili  šest medalja, od čega su tri najsjajnija odličja. Podsjetimo, briljantnim nastupima na najviši podij popeli su se Samra Selimbegović i Edin Branković, dok su srebrna odličja osvojili Muhamed Zajimović, Tarik Omeragić i Ademir Babaić.

Ipak, po mnogo čemu izdvaja se prvi nastup seniorske štafete na nekom međunarodnom takmičenju, a „zlatni tim“ iz Celja činili su Edin Branković, Nihad Bašić, Ademir Babaić i Tarik Omeragić. Za BrzeVijesti o ovom uspjehu govorili su naš najtrofejniji brzoklizač, Edin Branković, i najmlađi član štafete, šesnaestogodišnji Tarik Omeragić.

„Mnogo smo trenirali u Sarajevu za ovaj nastup. Možda su neke druge ekipe imale bolje pojedince, ali smo mi kao tim funkcionisali savršeno. Doslovno smo disali kao jedan i svaki od nas je dao svoj maksimum. Ademir, koji inače ima dobar start, sjajno je ušao u trku, Tarik je održavao izmjene, Nihad je imao neka ključna prestizanja u predzadnjoj izmjeni, a ja sam samo održao taj balans i mirno priveo trku kraju“, rekao je Branković za BrzeVijesti.

photo3Small

Dok su se neke zemlje učesnice, poput Turske, pripremale u idealnim uslovima, gdje je njihovim takmičarima led omogućen 12 mjeseci, naši reprezentativci trenirali su u Sarajevu koje ledenu plohu ima tek nekoliko mjeseci godišnje. Ipak, šampioni Balkana ne traže izgovore, nego rade ono što najbolje znaju.

„U Sloveniji su nas svi pitali kako je moguće da mi iz takvih uslova osvojimo zlato. Ovo ne govorim kako bih još više izdigao naš rezultat već šaljem poruku ljudima da maksimalno iskoriste uslove u kojima se nalaze, a rezultat sigurno neće izostati. Taj nedostatak optimalnih uslova mi smo, ustvari, pretvorili u našu prednost, stvorila se kohezija u ekipi, iskoristili smo maksimalno to malo leda što smo imali“, kazao nam je Branković.

Od oštećene klizaljke do najvišeg podija

Prije same trke najmlađem takmičaru, Tariku Omeragiću, oštetio se dio opreme što je onemogućilo naše takmičare da se posvete taktici. Ipak, hrabro su izašli na start, a posebno je impresivan pristup mladog Omeragića kojem oštećena oprema nije poljuljala samopouzdanje.

„Trku prije štafete iskrivio mi se nož na klizaljci, a nisam imao drugi da zamijenim, pa smo morali taj iskoristiti. Imali smo pola sata između te dvije trke i umjesto da se posvetimo taktici, morali smo to vrijeme potrošiti na popravak tog noža. Zakasnili smo malo na trku, ali ipak smo ušli bez straha i kalkulacija“, kazao nam je talentovani Omeragić koji je inače član Klizačko-koturaljskog kluba „Bosna“.

photo1Small

Za kraj, talentovani brzoklizači, Branković i Omeragić, poručili su mladima da se maksimalno posvete onome čime se bave, što je istinski recept za uspjeh.

„Ono što mi nekada posmatramo kao odricanje je samo jedna percepcija toga. Ono što čovjek upoznaje kroz dubinsko istraživanje onoga čime se bavi, bilo da je to sport, umjetnost, nauka ili neka druga oblast pomoći će mu da bolje razumije svijet oko sebe“, zaključio je Edin Branković. 

/ Sažetak