Rusi najuspješnija nacija na Olimpijadi u Sočiju osvojili 33 medalje, od čega 13 zlatnih
Autor: AA
Datum objave: 23. 02. 2014 - 16:01

Rusi najuspješnija nacija na Olimpijadi u Sočiju

Sportisti Rusije najuspješniji su na 22. Zimskim olimpijskim igrama koje će biti zatvorene svečanom ceremonijom u Sočiju o 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Rusi su na domaćem terenu osvojili najviše medalja, njih 33, od čega najviše i zlatnih (13). Uz najsjajnija odličja sportistima Rusije pripalo je i 11 srebrenih medalja, te devet bronzanih.

Od 88 zemalja, čiji su takmičari nastupili na borilištima u Sočiju, SAD je osvojila 28 medalja, Norveška 26, Kanada 25, Holandija 24, Njemačka 19, Austrija 17, Francuska i Švedska po 15, Švicarska 11…

Ipak, osvrtom na zlatne medalje, poslije ruskih 13, najbolji su Norvežani sa 11. Potom slijede Kanada sa 10, SAD devet, Holandija i Njemačka po osam, Švicarska šest, Bjelorusija peta, Austrija, Poljska i Francuska sa po četiri…

Olimpijadu u Sočiju posebne će pamtiti i izvanredni sportisti male Slovenije, koji su osvojilo osam medalja, od čega dvije zlatne, obje u vlasništvu njihove „heroine“ Tine Maze, alpske skijašice.

Zahvaljujući srebru Ivice Kosetića u alpskoj kombinaciji među 26 zemalja koje su osvajale medalje u Sočiju je i Hrvatska, piše Anadolu Agency.    

/ Sažetak