Pratite uživo dešavanja u Ukrajini Oružane snage bi mogle biti korištene po prvi put tokom nemira
Autor: Fena/AA
Datum objave: 19. 02. 2014 - 21:05

Pratite uživo dešavanja u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič smjenio je zapovjednika oružanih snaga, general pukovnika Volodimira Zamanu, saopćeno je u srijedu na internetskoj strani ukrajinskog  predsjednika. 

Potez je uslijedio nakon najžešćeg nasilja u tromjesečnoj ukrajinskoj krizi, pretvarajući Kijev u bojno polje. 

Ranije je državna služba sigurnosti objavila da širom zemlje pokreće "antiterorističku" kampanju, kako bi se suočila s rastućom "ekstremističkom prijetnjom". 

Pojavile su se sugestije da bi oružane snage mogle biti korištene po prvi put tokom nemira, prenosi BBC. 

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu Evropsku uniju da ubijedi ukrajinsku opoziciju da sarađuje s vlastima i da se distancira od radikalnih snaga koje žele izvesti "državni udar".

Lavrov je pozvao Evropsku uniju "da iskoristi svoje kontakte s opozicijom da je potakne na saradnju s ukrajinskim vlastima i da se odlučno distancira od radikalnih snaga koje su rasplamsale krvave sukobe i na putu su državnog udara", u telefonskom razgovoru sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom, navelo je rusko ministarstvo u saopćenju.

Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel na 16. francusko-njemačkom ministarskom sastanku predložili su da Evropska unija nametne Ukrajini određene sankcije nakon novog vala nasilja u toj zemlji u kojem je poginulo 25 osoba.

/ Sažetak