Bh. građani u Holandiji podržavaju proteste Narod su na ulice izveli korupcija, nepotizam i pljačka
Autor: AA
Datum objave: 17. 02. 2014 - 11:39

Bh. građani u Holandiji podržavaju proteste

Građani Bosne i Hercegovine koji trenutno žive u Holandiji izrazili su punu podršku protestima koji se proteklih dana dešavaju ili su se desili u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci, Prijedoru, Mostaru, Bihaću, Brčkom, Zenici, Trebinju i drugim bh. gradovima.

Navode da je val protesta uslijedio ''nakon višegodišnje zloupotrebe vlasti, korupcije, nepotizma i pljačke društvenih sredstava i doveli do teške ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini''.

''Nadamo se i vjerujemo da će dalji protesti proticati bez nasilja i uništavanja dobara, kako javnih, tako i privatnih. Osim toga, želimo da izrazimo i punu podršku osnivanju i radu planuma u više gradova u Bosni i Hercegovini koji su već sada pokazali ozbiljnost i odlučnost da Bosna i Hercegovina postane demokratsko društvo u punom smislu te riječi. Situaciju u Bosni i Hercegovini je nužno mijenjati, a ljudi koji bi predvodili proteste i zahtjeve građana moraju biti birani po svojim sposobnostima uz uvažavanje principa jednakosti, jer samo tako se može kreirati građanska demokratija'', izjavio je za AA u ime organizacija udruženih u Platformu BiH Satko Mujagić, bivši logoraš Omarske i Manjače i aktivista Udruženja svjedoka i žrtava genocida.

Iako su trenutno daleko od svoje zemlje, dodaju bh. građani iz Holandije, događaje u Bosni i Hercegovini pomno prate.

''Iskreno se nadamo da nećete dozvoliti da se ovi važni protesti koji su već rezultirali ostavkama vlada u četiri kantona, zloupotrijebe u bilo koje svrhe'', poručili su bh. građanima zemljaci iz Holandije.

/ Sažetak