Nakon pet dana ZOI u Sočiju, Norveškoj najviše medalja, sjajna Slovenija 24 zemlje od ukupno 88 osvojili medalje
Autor: AA
Datum objave: 13. 02. 2014 - 11:44
Foto: AA

Nakon pet dana ZOI u Sočiju, Norveškoj najviše medalja, sjajna Slovenija

Šesti je takmičarski dan na 22. Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a u prethodnih pet od 88 zemalja učesnica sportisti iz njh 24 osvajali su medalje, ispostavilo se analizom Anadolu Agency (AA).

Najviše medalja osvojili su sportisti Norveške, čak 12, od čega četiri zlatne, tri srebra i pet bronzi. Sa dvocifrenim brojem odličja još su samo Kanada i Holandija sa po 10. I predstavnicima posljednje dvije spomenute zemlje poslije pet dana takmičenja pripale su po četiri zlatne medalje.     

Država sa najviše najsjajnijih medalja u dosadašnjem toku olimpijade je Njemačka. Njeni takmičari šest puta penjali su se na najvišu poziciju pobjedničkog postolja, a osvojili su i po srebrenu i bronzanu medalju.

Najveće iznenađenje igara su sjajni sportisti iz male Slovenije, koji su sakupili četiri odličja. Tina Maze u jučerašnjem ženskom spustu osvojila je prvu zlatnu medalju za Sloveniju na zimskim olimpijadama i tako svoje ima uklesala u historiju. Osim ovog uspjeha, srebro za Sloveniju „ugrabio“ je Peter Prevc, skijaški skakač, dok su brozne pripale Vesni Fabjan u skijaškom trčanju u trci sprint, te Teji Gregorin u biatlonu.

Sportisti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije „uzeli“ su po devet medalja (SAD tri zlatne, jedno srebro i pet bronzi, Rusija 2, 4, 3).

Velesile u zimskim sportovima, Švicarska i Austrija za sada kotiraju solidno, mada njihovi najveći aduti tek u narednim danima izlaze na borilišta. Obje zemlje na kontu imaju po četiri medalje. Švicarci su nešto uspješniji sa tri zlata i bronzom, dok su Austrijanci osvojili zlato i četiri srebra.

/ Sažetak