Ćurguz: Bili su spremni autobusi za stvaranje nemira u RS-u smišljena rabota kako bi se u BiH dovelo do nove konferencije o Dejtonskom sporazumu
Autor: Fena
Datum objave: 09. 02. 2014 - 13:45

Ćurguz: Bili su spremni autobusi za stvaranje nemira u RS-u

Boračka udrženja u Republici Srpskoj (RS) danas su na sastanku s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom zaključila da se “ne smije dozvoliti pokušaj prenošenja nemira iz Federacije BiH u RS”.

Ovo je ustvrdio predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz, navodeći da su “bili spremni autobusi na određenim pravcima, da se djeluje prema RS-u”.

"Policija RS-a raspolaže s tim podacima i pripremila je određene aktivnosti koje bi to spriječile. Treba da javno kažemo svima, ko kod bude pokušao da destabilizira situaciju u RS-u, da će naići na otpor", ustvrdio je on. 

Nije odgovorio na pitanje ko je bio u tim autobusima.

On tvrdi da ono što se dešava u FBiH „ne liči na događanja zbog socijalnih problema, nego na rušenje i stvaranje haosa u kojem bi došlo do revizije Dejtonskog sporazuma“. 

"Tačno je da su ljudi izašli na ulice zbog lošeg stanja, ali imamo navijačke skupine ili grupe navijača koje su plaćene da pale zgrade pa čak i Arhiv BiH. Ne mislite da je to slučajno", ustvrdio je Ćurguz i naveo i da bošnjački političari, kao što je Zlatko Lagumdžija, “plaču što nema nemira u RS-u”, dok ministar sigurnosti BiH otkriva da on ne komanduje policijom.

Po Ćurguzu, to znači da Fahrudin Radončić traži reformu sigurnosnih snaga.

"Sve ukazuje da je to smišljena rabota kako bi se u BiH dovelo do nove konferencije o Dejtonskom sporazumu, odnosno njegove revizije", ustvrdio je Ćurguz. 

Smatra da je sve što se dešava u FBiH jedan u nizu scenarija, pokušaja destabiliziranja stanja u BiH, preko socijalne sfere.

"Cilj se ne može postići ako se ne desi i u RS-u. To liči na događaje iz ratne sfere", ustvrdio je Ćurguz.

/ Sažetak