Reuf Jahić:  Fudbal je moja religija
Datum objave: 27. 01. 2014 - 15:31

Reuf Jahić: Fudbal je moja religija

U švedskom gradu Degerforsu je 25. januara  odigran šesti po redu „President Cup“.

Na turniru je učestvovalo 28 ekipa podijeljenih u grupe. U pitanju je jak turnir sa renomiranim ekipama.  U Grupi A su nastupale ekipe  Åtorpa , Bobby BK,  FK Örebro,  IFK Kronoparken Veteraner, Lilla Örebro BK,  Lusaskens FC,  Ulvsby IF Lag 1.

Ekipe Björneborgs IF, Finnerödja IF, Granbergsdals IF, Karlskoga SK, Karlslund IF HFK Junior, Sannaheds IF, Ulvsby IF Torso su bili u Grupi B dok su u Grupi C se takmičili ÖSK Söder, Axbergs IF, Forsby FF Köping, Hagaberg FC, Orrholmen Lag 2, Presidents lag, Röfors IF.

U Grupi D su žrijebom određeni ÖSK Söder Svart, Grythyttans IF, Hällefors AIF, Hovsta IF, Kinne-Vedum, Orrholmen Lag 1, Real Örebro Svart.

Pobjednici ovogodišnjeg President Cupa su bili igrači Karlslund IF HFK Junior koji su u finalu pobijedili ekipu Reufa Jahića, Angebak BK sa 6:4. Najbolji igrač na turniru je bio nekadašnji kapiten Goteborga Sebastian Henrikssen. Turniru je prisustvovao i načelnik opštine Degerfors Peter Pedersen koji je bio oduševljen turnirom i atmosferom koja je vladala. Inače, karijeru u lokalnom Degerforsu IF je svojevremeno počeo danas proslavljeni švedski trener Sven Goran Eriksson.

PRESIDENTCUP2014

Bitno je napomenuti da iz pobjedničke ekipe većina fudbalera igra profesionalno  u Drugoj švedskoj ligi.  Za ekipu Angebak BK je nastupao i Milenko Vukčević, igrač koji je čak sedam put bio proglašavan najboljim veznjakom Švedske lige. Ono čime se Reuf Jahić itekako ponosi  je što je njegova ekipa multietnička. Igračiu iz osam različitih etničkih grupa su članovi njegove ekipe.

„Nogomet je najveća religija na svijetu“ , kaže Reuf Jahić i objašnjava da je na fudbalskom igralištu nebitno ko ima kakvu boju kože, koje je vjeroispovijesti ili etničke pripadnosti.

„To je dobro za razvoj nogometa što smo došli iz različitih zemalja. Zajedno možemo doći do novih saznanja i spoznaja o fudbalu i životu uopšte. Svaki dan možemo naučiti nešto novo“ , kaže Milenko Vukčević.

Reuf Jahić je poznato lice među brojnim Bosancima i Hercegovcima u Švedskoj.  Rođen je u Srebreniku gdje se amaterski bavio fudbalom. Kako sam kaže, cijeli život se bavi sportom.  Glavne njegove ljubavi su fudbal i šah kojima se i danas bavi rekreativno.  U Švedsku dolazi 1993. Godine gdje se bavio fudbalom igrajući za klubove u 3. ligi Švedske. Godine 2003. Osniva fudbalski klub „Zlatni ljiljani“ koji se ove sezone takmiči u 6. Ligi Švedske.

Za sami turnir kaže kako je bilo veliko interesovanje te da je ovo jedan od najpopularnijih turnira u Švedskoj.

„Na turnir se prvobitno bilo prijavilo 40 ekipa. Nažalost, mogao sam prijaviti samo 28 iz razloga što nam je dvorana ustupljena isključivo na jedan dan i nemamo kapaciteta za veću organizaciju turnira.  Turnir se igra od ranog jutra pa sve do mraka. Drago mi je reći da je ovo veoma popularan  turnir. Neke ekipe putuju i po 300 kilometara kako bi učestvovali na turniru“, kažeJahić i dodaje kako je  turnir je amaterskog ranga, ali da svake godine na njemu učestvuju nekadašnji i aktivni fudbaleri što mu daje poseban šarm.

Jahić je i predsjednik BK Ängeback BK, a poznat je i po mnogobrojnim akcijama pomoći klubovima u njegovom rodnom Srebreniku.

„Zvanični sam ambasador Gradine preko opštine Srebrenik i pocasni predsjednik ženskog kluba Gradina sto se takmici u Premijer ligi. Također sam učestvovao sam u mnogobrojnim donatorskih akcijama, a najvažnija je za vatrogasce Srebrenika gdje smo im nabavili 30 garnitura profesionalne opreme za vatrogasce“, ističe Reuf Jahić te napominje kako pomaže jedan fudbalski klub u Leskovcu. Razlog tome je nekadašnji igrač njegovog kluba Dušan Milutinović koji je trener u ovom klubu. 
Sa švedskim klubom je dva puta bio dvaput na pripremama u Srebreniku, a pomogao je Gradini pri odlasku na Gothia Cup.

Naš sagovornik je veliki navijač reprezentacije Bosne i Hercegovine i bukvalno na svakom koraku propagira sport i sportiste iz naše zemlje u Švedskoj i Skandinaviji.  Veliki je prijatelj sa legendama švedskog fudbala kao što su Olof Mellberg koji stanuje blizu Jahića. U bliskim je kontaktima i sa nekadašnjim engleskim selektorom Sven Goranom Erikssonom.

Svi oni su itekako upoznati sa Jahićevom ljubavi prema fudbalu i Bosni i Hercegovini i pomažu ovom vrijednom Bosancu sa švedskim prebivalištem u propagiranju fudbala u Švedskoj.

„Fudbal ili nogomet moja su religija i moja svetinja“, završio je Reuf Jahić.

/ Sažetak