Košarac:Istrajati u onemogućavanju izgradnje odlagališta u Trgovskoj gor
Datum objave: 11. 02. 2020 - 17:45

Košarac:Istrajati u onemogućavanju izgradnje odlagališta u Trgovskoj gor

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da će svi institucionalni kapaciteti BiH biti uključeni kako bi onemogućili izgradnju odlagališta za nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora koje je najavila Hrvatska. 

- Bit ćemo posvećeni razvoju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom jer i mi bismo mogli iznad Dubrovnika napraviti odlagalište otpada, ali bi to bilo loše i ne bi išlo u smjeru razvoja dobrosusjedskih odnosa - rekao je Košarac.

Dodao je da je neophodno formirati ekspertni tim koji će zastupati interese BiH u ovom predmetu, te o ovom problemu obavještavati prvenstveno evropske institucije. 

- Naša primarna obaveza je zaštita života građana BiH u slivu rijeke Une, kao i zaštita životne sredine - istakao je Košarac.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo navela je da najavljena izgradnja odlagališta predstavlja otvoreno pitanje između dviju zemalja, ali da se nada da ćemo diplomatskim putem uspjeti odvratiti Hrvatsku od te lokacije.

- U ovoj godini proglašen je prirodni park "Una" koji se spojio sa nacionalnim parkom u Federaciji i to bi trebalo da bude snažan argument za borbu protiv ovog problema - rekla je Đapo.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić najavila je borbu svim pravnim sredstvima kako bi spriječili vlasti Hrvatske da pokušaju gradnju tog odlagališta koje bi uzgrozilo stanovnike 13 općina u BiH.

- Ne dozvolimo da bude izgrađeno to odlagalište a ne činimo bilo kome u susjedstvu da ima problem zbog naših ideja - potcrtala je Golić.

Poslanik parlamentarne grupe "Zeleni klub" Saša Magazinović kazao je da je dogovoreno da, osim dovorenih zajedničkih aktivnosti, nastave i sa dosadašnjim individualnim aktivnostima te će poslanici i dalje biti u komunikaciji s kolegama u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, Evropskom parlamentu i parlamentima zemalja regije o tom problemu.

Načelnik Opštine Novi Grad/Bosanski Novi Miroslav Drljača naglasio je da je izgradnja odlagališta potpuno neprihvatljiva za lokalno stanovništvo i da će se na tom primjeru pokazati koliko je BiH ozbiljna država koja je u stanju da zaštiti svoje građane.

/ Sažetak