Mnogi Nijemci podržavaju Mesuta Ozila
Datum objave: 24. 07. 2018 - 13:00

Mnogi Nijemci podržavaju Mesuta Ozila

Ljubitelji fudbala u Njemačkoj tužni su zbog odlaska Mesuta Ozila iz fudbalske reprezentacije te zemlje, a posebno zbog rasističkih i drugih napada koji su prethodili njegovoj odluci o okončanju reprezentativne karijere.

Njemački fudbaler turskog porijekla Ozil je u nedjelju saopćio da nakon velikih pritisaka i rasističkih napada više neće igrati za njemačku reprezentaciju s kojom je u Brazilu 2014. godine osvojio titulu prvaka svijeta.

Novinar AA razgovarao je s građanima Kolna koji naglašavaju da je Ozil učinio mnogo za njemački nacionalni tim za koji je odigrao 92 utakmice i postigao 23 gola.

Sabine Baier, medicinski tehničar u Kolnu, kazala je da je tužna zbog besmislenih kritika i napada na Ozila.

“On je veoma dobar fudbaler i za nas je dosta toga uradio. Tužna sam što više neće igrati u reprezentaciji“, kazala je Baier.

Student Univerziteta u Kolnu Andre Muller kazao je kako razumije Ozilovu odluku o napuštanju reprezentacije i kako se nada da ga podržava cijela ta reprezentacija.

“Razumijem ga jer je o njemu mnogo negativnog rečeno i objavljeno, a ništa od toga nije zaslužio“, kazao je Muller. 

Polmo Vanda, mještanin Kassela porijeklom iz Ugande, kazao je kako je Ozil svjetska fudbalska zvijezda koja je poznata i u Africi.

“Djetetu sam kupio Ozilov dres. Uvijek je dobro igrao. Svjetska je on zvijezda, kao što su bili Zidane i Maradona“, kazao je Vanda. 

I Mura Radison, porijeklom iz Maroka, smatra da je Ozil donio ispravnu odluku napuštanjem njemačke reprezentacije.

“Njemačka je na Mundijalu u Rusiji igrala veoma loše i eliminirana je, a cijela krivica je pripisana Ozilu. Optužuju ga zato što je Turčin i zato mu je teško. Učinio je mnogo za Njemačku i ispravno je postupio, ali mislim da Fudbalski savez mora hitno promijeniti politiku“, kazao je Radison.

Joel Blume iz Kolna smatra da je Njemačka demokratska zemlja i da svi, pa i Ozil, imaju pravo da rade šta žele. Dodao je da Ozil ima pravo naputiti reprezentaciju nakon svega što su mu mediji učinili.

Još jedan ljubitelj fudbala Daniel Ruric misli da su potpuno nepotrebni bili napadi i kritike koje su upućene Ozilu.

“Mesut Ozil je bio pod pritiskom sa svih strana i primoran je da ode. Komično je da su samo njega optužili za neuspjeh reprezentacije“, poručio je Ruric.

Ozil se na udaru njemačke javnosti našao još u maju kada se u Londonu sastao i fotografirao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na sastanku su još bili i njemački reprezentativac porijeklom iz Turske Ilkay Gundogan, te turski reprezentativac Cenk Tosun.

Rasistički napadi na Ozila i Gundogana splasnuli su nakratko tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji, potom su ponovo buknuli, a Ozil je dodatno etiketiran kao jedan od najvećih krivaca neuspjeha Njemačke.

On se u nedjelju javnosti obratio otvorenim pismom u kojem je naveo da nakon napada koje je pretrpio više ne može nositi dres njemačke selekcije. Između ostalog je naveo da je u jeku uspjeha reprezentacije smatran Nijemcem, a da je migrant postao čim su došli lošiji rezultati.

/ Sažetak